SLIJEDI TUŽBA

Reper P. Diddy traži milijarde od vlasnika Guinnessa, tvrdi da su mu upropastili biznis jer je crnac

01.06.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Američki reper, producent i poduzetnik Sean Combs, poznatiji kao Diddy, P. Diddy ili Puff Daddy, optužio je giganta alkoholnih pića Diageo za rasizam i 'namjerno potkopavanje zajedničkog brenda DeLeon'. 'Zanemarili su ulaganja i uskratili nam resurse, gušili su proizvodnju, distribuciju i prodaju brendova tvrtke Combs Wines and Spirits, uključujući votku Ciroc i tekilu DeLeon', navodi u tužbi Diddy, čelnik te tvrtke. Tvrdi i da je njegova rasa jedan od razloga zbog kojih je Diageo ograničio distribuciju na urbane četvrti

Diageo, vlasnik više od 200 robnih marki, među ostalim brendova Johnnie Walker, Guinness i Tanqueray, odbacio je te optužbe, a glasnogovornik tvrtke najavio je 'snažnu obranu'. 'Ovo je poslovni spor i žalosni smo što je gospodin Combs odlučio preinačiti ovu stvar u nešto drugo. Naša nepokolebljiva predanost raznolikosti unutar naše tvrtke i zajednice kojoj služimo nešto je što vrlo ozbiljno shvaćamo', rekao je Diageov glasnogovornik.

Tvrtka Diageo, sa sjedištem u Londonu, već godinama surađuje s Diddyjem, reperom koji se nakon uspješne glazbene karijere 90-ih usmjerio na glumu i poduzetništvo, često popraćeno kontroverzama i obostranim tužbama. Poslovni odnos Diagea i Diddyja datira iz 2007., kad se Diageo javio reperu za suradnju u promociji votke Ciroc.

Diddy je zatim 2013. s britanskim gigantom kupio DeLeon Tequilu, da bi ih deset godina kasnije optužio da nisu ispunili svoje obaveze u pogledu distribucije, ulaganja i pozicioniranja robne marke. Combsova tvrtka Combs Wines and Spirits tvrdi da je zanemarivanje njihovih brendova dovelo do 'loših dizajnerskih odluka koje su naštetile reputaciji te uzrokovale nestašicu i pad prodaje'.

Tvrde i da postoji obrazac 'rasnog tipiziranja', ukazujući na sporove koje je Diageo imao s drugim crnim poslovnim partnerima. 'Zanemarili su svoja ugovorna obećanja zbog pohlepe i profita', naveli su iz tvrtke te dodali: 'Prije toga slično su iskusili mnogi ljudi crne rase u Sjedinjenim Državama. Diageov poslovni odnos s Combsom (Diddyjem) bio je pun rasnih predrasuda.'

DeLeon Tequila trenutno se prodaje u manje od četiri posto mogućih prodajnih mjesta u usporedbi s više od trećine Diageovih konkurentskih marki tekile Casamigos i Don Julio, navodi se. Diageo je, naime, nakon DeLeona 2013. godine kupio još dva brenda tekile – Don Julio i Casamigos, tvrtku za alkoholna pića čiji je suosnivač glumac George Clooney.

Combs namjerava pokrenuti zasebnu tužbu u kojoj će tražiti milijarde dolara odštete. Diageo pak kaže da je 'razočaran time što su njihovi napori da ovaj poslovni spor riješe prijateljski zanemareni i što je Combs odlučio naštetiti produktivnom i vrijednom partnerstvu'.

'Više od 15 godina imamo produktivan i obostrano koristan odnos s Combsom u raznim poslovnim pothvatima te značajnim ulaganjima koja su rezultirala financijskim uspjehom za sve uključene. Iako poštujemo gospodina Combsa kao umjetnika i poduzetnika, njegove tvrdnje su neutemeljene i uvjereni smo da će činjenice pokazati da se prema njemu pravedno postupalo', priopćili su iz tvrtke.

Afera Yeezy

Adidas je dugo bio svjestan neobičnog ponašanja svoje bivše zvijezde Yea – repera ranije poznatog kao Kanye West – kao i potencijalne štete koju bi to moglo prouzročiti tvrtki, no na to nije upozorio investitore, navodi se u zajedničkoj tužbi koju su dioničari podigli protiv njemačkog trgovca sportskom opremom. 

Adidas je 2013. godine potpisao ugovor s Yeom za liniju tenisica pod brendom Yeezy, vrlo popularnih i uspješnih. No suradnju su naprasno raskinuli krajem listopada 2022.

Posljednjih nekoliko godina Yea su obilježile brojne kontroverzne izjave, među ostalim antisemitske objave na društvenim mrežama, pa i izjava iz 2018. da 'ropstvo zvuči kao izbor jer je trajalo četiri stoljeća' te da je 'ropstvo za crnce ono što je holokaust za Židove'.

Ye je također otvoreno govorio o bipolarnom poremećaju s kojim se borio, koji je također uzrokovao njegove impulzivne odluke i izjave, a mnogi to navode i kao jedan od razloga raspada njegova braka s Kim Kardashian, s kojom ima četvero djece.