POZITIVAN TREND

Rekordni skok potrošnje u maloprodaji u travnju

28.05.2021 u 12:30

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla treći mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju realno pala za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 34,4 posto.

To je treći mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

A skok prometa u maloprodaji za 34,4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 69,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Oporavak od koronakrize

To ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

DZS je u petak objavio izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP), prema kojemu je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Unatoč tom padu, gospodarstvo je na putu oporavka, s obzirom da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8,4 posto.