NAJVIŠE U POVIJESTI

Rekordna zarada američkog Feda od 45 mlrd dolara

12.01.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Američka središnja banka Federal Reserve (Fed) ostvarila je u 2009. rekordnu dobit i uplatiti će ministarstvu financija 45 milijardi dolara, koje su dijelom generirale i poticajne mjere za gospodarstvo, objavio je The Washington Post

Iznos od 45 milijardi dolara najviša je zarada u 96-godišnjoj povijesti američke središnje banke, obavio je u ponedjeljak taj list na svojoj internetskoj stranici. Brojka je dobivena izračunom koji se temeljio na javnim dokumentima, napominju u WP-u.

Fed se financira iz vlastitih aktivnosti i uplaćuje dobit ministarstvu financija. Prijašnja najveća dobit uplaćena ministarstvu iznosila je 34,6 milijarde dolara 2007. godine, piše The Washington Post.

Veliki dio Fed-ove zarade proizišao je iz agresivnog programa kupovanja obveznica usmjerenog na smanjenje kamatnih stopa i poticanje gospodarskog rasta, navodi se u izvješću.

"Do kraja 2009. Fed je posjedovao 1.800 milijardi dolara vrijedne državne obveznice i vrijednosnice vezane za hipoteke, u odnosu na 497 milijardi dolara u prethodnoj godini", objavile su novine. Prihod od kamata na investicije značajan je izvor prihoda za Fed, dodaje washingtonski list.

Središnja banka također je zaradila na dodjeli hitnih zajmova i na specijalnim programima poticanja zajmodavnih aktivnosti.

Iako je objavila da je vrijednost kredita dodijeljenih za spas investicijske banke Bear Stearns i osiguravatelja American International Group pala za nekoliko milijardi dolara, središnja je banka na kamatama za te zajmove u prošloj godini zaradila 4,7 milijardi dolara, piše WP.

Fed je objaviti procjenu zarade za 2009. tijekom dana.