BAJS U ČAZMI

'Rekordan Uskrs dobar uvod u zahtjevnu sezonu'

06.05.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Izvrsni rezultati turističkog prometa u Hrvatskoj, ostvareni za vrijeme uskrsnih blagdana, povećali su u travnju broj turističkih dolazaka za čak jednu petinu, a sve je to dovelo prva četiri mjeseca u turistički plus sa zabilježenih 12 posto više dolazaka i noćenja, rekao je ministar turizma Damir Bajs na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj danas u Čazmi

Pritom je naglasio kako su trenutno na snazi četiri mjere za jačanje predsezone, među kojima je i snažno opće oglašavanje koje se počelo provoditi na vodećim emitivnim tržištima, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Također je podsjetio da su već potpisani ugovori s vodećim domaćim i stranim organizatorima putovanja za organizirane dolaske u pred i posezoni te najavio TUI Inside, veliko događanje koje će sljedećeg tjedna u Dubrovnik dovesti oko 900 agenata vodećih svjetskih turoperatora.

Jedna od aktivnosti odnosi se i na uvođenje dopunskih mjera za zračne prijevoznike, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna, koji bi u razdobljima pred i posezone u Hrvatsku trebali dovesti oko 480 tisuća avio-gostiju.

Unatoč uspješnim dosadašnjim rezultatima, koji predstavljaju dobru naznaku za sezonu, ministar Bajs je najavio i pojačane aktivnosti u samoj sezoni te upozorio kako se, kao turistička zemlja, moramo i turistički ponašati.

Stoga je apelirao da svi građevinski radovi u turističkim središtima završe do 1. lipnja, a pozvao je i na jačanje dodatne ponude u odredištima kako bi se ojačala i izvanpansionska ponuda. Jedna od preporuka odnosi se i na usklađivanje (produženje) radnog vremena s potrebama turizma.

Naposlijetku je podsjetio da je s uskrsnim rezultatima ostvaren tek jedan posto ukupnog planiranog turističkog prometa u Hrvatskoj te da nas čeka izazovna i zahtjevna sezona, koja završava s 31. prosincem.

Na sjednici su izvješća o tijeku sezone dali i predstavnici strukovnih udruga u turizmu. Prema riječima predsjednika Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristiana Šustara, pred nama je jedna od najuspješnijih turističkih sezona, a u isto je uvjeren i predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić

I mali i obiteljski hoteli ove godine očekuju porast turističkog prometa, ali i bolje financijske rezultate, kazao je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić, pohvalivši pravovremeno poduzete mjere Ministarstva turizma i suradnju privatnog i javnog turističkog sektora.

Da sezona ide prema planu te da je predsezona odrađena kvalitetno potvrdili su i predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske Zlatko Kukec i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba. Svoje zadovoljstvo dosad ostvarenim rezultatima izrazili su i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajac i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta