EKONOMSKI INSTITUT

Recesija u Hrvatskoj je blizu dna

30.07.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta snizili su prognozu gospodarskog rasta te sada, umjesto pada realnog BDP-a od 0,5 posto u ovoj godini očekuje pad od 0,9 posto, a za 2014. prognoziraju oporavak, uz rast BDP-a od jedan posto

Sadašnje su prognoze snižene u odnosu na one od prije tri mjeseca, zbog gospodarskih prilika koje su nepovoljnije od očekivanih, prvenstveno zbog velikog pada izvoza.

Pod utjecajem slabe potražnje za radnom snagom u uvjetima kontinuiranog pada gospodarske aktivnosti, u ovoj se godini očekuje rast stope nezaposlenosti na preko 20 posto. To će dovesti do smanjenja dohotka stanovništva te smanjenja osobne potrošnje.

Gubitak tržišta članica CEFTA-e, na hrvatsku međunarodnu razmjenu mogao bi imati veći učinak nego što se mislilo, ocjenjuju u Ekonomskom institutu. Projekcije ukazuju na pad ukupnog izvoza roba i usluga od 2,8 posto.

Ohrabruje blag porast investicija u odnosu na kraj prošle godine da bi već u ovoj godini moglo doći do preokreta višegodišnjeg negativnog trenda uz rast od 1,5 posto. U 2014. očekuju se slabljenje negativnih trendova na tržištu rada, stabiliziranje osobne potrošnje, oporavak vanjske trgovine i daljnji rast investicija.

Iako većina pokazatelja upućuje na nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja, čini se kako negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna, navode analitičari Ekonomskog instituta ističući važnost turističke sezone.

'Ako turistička sezona bude dobra, to bi, zajedno s poslovnim optimizmom zbog ulaska u EU, mogao biti temelj za promjenu negativnih trendova već krajem ove godine te postupan oporavak iduće godine', zaključuje se u najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly.

Analitičari Ekonomskog instituta kao ključne rizike prognoza navode neizvjesnosti oko gospodarskog oporavka u zemljama EU-a, kratkoročnih učinaka članstva Hrvatske u EU-u i kretanja na tržištu rada.