DRŽAVNI TAJNIK POTVRDIO:

'Rebalans je samo pitanje vremena'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 02.03.2010 15:14
  • Objavljeno 02.03.2010 u 15:14
Zdravko Marić, državni tajnik Ministarstva financija

Zdravko Marić, državni tajnik Ministarstva financija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

'Do rebalansa će doći, samo je pitanja kada', rekao je državni tajnik ministarstva financija Zdravko Marić na predstavljanju 'Proračunskog vodiča za građane' i na taj način neizravno potvrdio da Vlada razmišlja o neizbježnim rezovima u budžetu

'Do rebalansa će doći, to je svima jasno', rekla je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, dodajući da su učestali rebalansi posljedica nemogućnosti Ministarstva financija da utječe na smanjenje rashoda. 'Pitanje je samo koliko će ih biti i koliko će porasti zaduženje države', naglasila je Ott prognozirajući da će ove godine brojke biti još nepovoljnije nego prošle.

Jednim klikom do proračunskog vodiča

Proračunski vodič za građane besplatno je dostupan na web stranici Instituta za javne financije.

Predstavljajući knjižicu Proračunski vodič za građane, koju je pripremio Institut za financije u suradnji sa zakladom Friedrich Ebert, ravnateljica Ott navela je da državni proračun iznosi gotovo 50 posto BDP-a te da se zbog toga odluke o načinu korištenja tako velikih sredstava ne bi smjele prepustiti samo izvršnim i predstavničkim vlastima i mogućim utjecajima interesnih skupina.

'Naša je želja da se građani aktivno uključe u proračunski proces, da postavljaju pitanja, da sudjeluju u javnim raspravama prije donošenja proračuna', rekla je Ott pojašnjavajući da je i glavna svrha ovog vodiča pomoći građanima da bolje razumiju proračunski proces i osnovne proračunske pojmove.

Iz vodiča se saznaje što je to proračun, što je rebalans, a što su izvanproračunski fondovi, kako se financiraju proračuni izvanproračunskih fondova, kakvih sve ima proračuna i čemu služe. Objašnjavaju se pojmovi poput proračuna opće države, državnog proračuna ili konsolidiranog proračuna opće države.

Komentirajući medijske napise o tome da država priprema nova izdanja obveznica, državni tajnik Marić potvrdio je da su pri kraju dogovori s bankama i institucionalnim ulagačima o izdanju desetogodišnjih obveznica na domaćem tržištu. 'S obzirom na velik interes, moguće je da će izdanje biti veće od dvije milijarde kuna', rekao je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi