EUROSTAT

Rast proizvođačkih cijena u EU i eurozoni snažno ubrzao u rujnu

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2021 17:21
  • Objavljeno 04.11.2021 u 17:21
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Matthias Lüdecke / AKG / Profimedia

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u rujnu je snažno ubrzao, odražavajući skok cijena energenata, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u rujnu su na domaćem tržištu porasle 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su bile porasle za 1,1 posto u oba područja.

U odnosu na isti mjesec prošle godine poskočile su 16,2 posto u EU, nakon 13,5-postotnog rasta u kolovozu. U eurozoni njihov je rast na godišnjoj razini rast ubrzao na 16 posto, nakon 13,4-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Cijene pri proizvođačima naglo su porasle zbog brzog gospodarskog oporavka koji je potaknulo ublažavanje koronaograničenja i zbog uskih grla u globalnim lancima opskrbe i skoka cijena plina.

Cijene energije u EU u rujnu su porasle 7,8 posto u odnosu na kolovoz, a skočile 40,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U eurozoni su porasle 7,7 posto na mjesečnoj razini, te za 40,7 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Proizvođačke cijene u ukupnoj industriji, bez energenata, na mjesečnoj su razini porasle svega 0,6 posto u oba područja. Na godišnjoj razini uvećane su za 8,3 posto u Uniji i za 8,1 posto u eurozoni, pokazalo je izvješće Eurostata.

Irska na čelu

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u svim zemljama članicama EU-a na i mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazalo je izvješće.

U odnosu na kolovoz daleko najviše su porasle u Irskoj, za 23,2 posto. Slijede Danska i Grčka s rastom cijena na mjesečnoj razini za 8,4 i 5,8 posto.

Irska je prednjačila i rastom cijena proizvođačkih cijena u industriji na godišnjoj razini, za 82,9 posto. Prate je Danska i Estonija, gdje su porasle za 34,4 i 29,9 posto.

U Hrvatskoj su prema podacima Eurostata proizvođačke cijene u industriji na domaćem tržištu porasle za 3,2 posto u odnosu na kolovoz, kada su bile porasle za jedan posto.

Prema istom lanjskom mjesecu uvećane su za 13,9 posto, nakon 10,3-postotnog rasta u kolovozu.

Najblaži rast cijena na mjesečnoj razini bilježili su u rujnu Malta i Luksemburg, za 0,2 odnosno 0,3 posto. Malta je bilježila i daleko najskromniji rast cijena na godišnjoj razini, za 1,4 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!