ReakcijE političkih stranaka

Bernardić pita Plenkovića: Tko je lagao - Ante Ramljak ili Zdravko Marić?

Davor Bernardić i Andrej Plenković

Davor Bernardić i Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić / Patrik Macek

Zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je kako je prezentacija financijskih izvješća Agrokorovih kompanija potvrdila kako se hitno mora osnovati saborsko povjerenstvo. Na tom tragu je i Mostov Božo Petrov. Šef SDP-a Davor Bernardić oglasio se na Facebooku

Na svom Facebook profilu šef SDP-a Davor Bernardić upitao je tko je lagao - Plenković ili Ramljak.

'Plenković je umjesto 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru u travnju ove godine spašavao samo jedno radno mjesto - svog ministra financija! Plenkovićev ministar je 26. siječnja ove godine tvrdio da je s Agrokorom sve u redu, a danas čujemo od Plenkovićevog povjerenika Ramljaka da su Agrokorove kompanije godinama poslovale s gubitkom! Plenkoviću, tko je lagao? Marić ili Ramljak?', upitao je Bernardić.

'Ovo je potvrda da istražno povjerenstvo za Agrokor treba početi s radom što prije, ali i još jedan dokaz da je Zdravko Marić odavno trebao prestati obnašati dužnost ministra financija! Srame li se danas svi oni koji su dizali ruku za njegov ostanak i za opstanak ove Vlade? Treba pričekati konsolidirano izvješće o reviziji, kao i izvješče o radu otkada Agrokor vodi Ramljak. Jedno je jasno: netko je lagao!', poručio je Bernardić.

'Sad je svima jasno zbog čega inzistiramo na povjerenstvu. Drugo, kad imate tako velike ispravke vrijednosti u financijskim izvješćima postavlja se pitanje kako ministar Marić koji je radio u Agrokoru 2015. i 2016. nije primijetio te oscilacije', izjavio je u Saboru SDP-ov Gordan Maras.

SDP-ov zastupnik pozvao je izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka da podnese kaznene prijave zbog nezakonito prikazivanih vrijednosti u financijskim izvješćima. 'Postavlja se pitanje odgovornosti. On nam mora reći je li podnio prijave i protiv koga', istaknuo je Maras.

  • +14
  • +11

Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Petrov: Nadam se da će se istraga požuriti i sve istjerati na čistac

Objavu revizorskih izvješća komentirao je i čelnik Mosta Božo Petrov. 'Brojke su jako loše, ali ćemo pričekati konsolidirano izvješće. Drago mi je da smo kao Most postupili odgovorno prije devet mjeseci. Transparentnost je pozitivna stvar za Hrvatsku. Nije pozitivno što se danas odgađa konstituiranje istražnog povjerenstva, valjda je svima jasno da je to potrebno. Ako se zatraži transparentnost,  to je dobro za budućnost gospodarstva', rekao je Petrov.

Podsjetio je i na svoju kaznenu prijavu protiv Todorića. 'Da nije bilo moje kaznene prijave i Mosta, ne bi bilo ovoga i teme Agrokora, sve bi se krpalo preko HBOR-a Transparentnost koja se događa je najbolje što se može dogoditi Hrvatskoj. Što se tiče kanzenih prijava, zbog interesa javnosti i medija očekujem da se požuri i da se sve izvede na čistac. Hoće li to napraviti Ramljak ili DORH sasvim je svejedno', rekao je Petrov.

Upitan slaže li se sa SDP-om koji smatra da je sada jasno i da ministar financija Zdravko Marić ne može reći da ništa nije znao, Petrov je odvratio: 'Imao je i SDP priliku riješiti ovaj problem, a mi smo izašli iz Vlade jer smo smatrali da Marić ne može biti ministar i danas se vidi da smo bili u pravu'.

'Marić je trebao znati što se događa i ne mislim da se on izuzeo', kazao je Petrov.

HNS: Ramljakov rad se treba ubrzati

Priopćenjem su se oglasili i iz vladajućeg HNS-a. 'Prošlost Agrokora načelno je svima jako dobro poznata i neupitno je da je riječ o koncernu koji je imao velikog utjecaja na hrvatsku industriju i poljoprivredu. Napravljeno je puno dobrih poteza, ali i onih loših, što je rezultiralo time da je kompanija zapela u velike financijske probleme. Kako je do toga došlo i tko je za to odgovoran istražit će mjerodavna državna tijela i institucije koje će, utvrde li se nepravilnosti, u konačnici postupiti sukladno zakonima Republike Hrvatske', poručuju iz HNS-a.

'Za HNS je, kao i u mnogim drugim pitanjima, najvažnija budućnost, pa tako i buduće poslovanje Agrokora. Nadamo se da će izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postupati racionalno, u duhu dobrog poduzetnika, a na dobrobit razvijanja koncerna, svih njegovih zaposlenika i hrvatskog gospodarstva općenito. Smatramo da njegov rad treba ubrzati, kako bi sve bilo završeno u planiranom roku, uz poseban naglasak na vraćanje dugova svim dobavljačima, spašavanje radnih mjesta, te očuvanje hrvatske poljoprivrede i industrijske proizvodnje', zaključuje se u priopćenju.

Turina Đurić: Neka premijer kaže da nećemo plaćati dugove Agrokora

Na osnivanje istražnog povjerenstva pozvala je i Nada Turina Đurić iz GLAS-a. 'Vjerujem da su svi očekivali takvo izvješće jer se tjednima nagađa da su minusi u tim veličinama. Mi nismo pretjarano iznenađeni jer je na djelu već dva desetljeća rođački kapitalizam, povezanost vlasti i ovako velikih tvrtki. Ovakve brojke otvaraju prostor za rad DORH-a i istražnog povjerenstva u Saboru, koje će razobličiti neke druge stvari', rekla je Turina Đurić, dodavši da u GLAS-u očekuju da 'premijer kaže da proračun RH neće trpjeti i da nećemo plaćati dugove Agrokora u nekom narednom preriodu, što se bojimo da je izvjesno.'

Uvjerena je da će i istražno povjerenstvo, ako bude osnovano, ali i DORH postaviti pitanje i odgovornosti ministra financija Zdravka Marića. 'Nemoguće da osoba koja je bila direktor za strateške investicije nije znala baš ništa o ogromnoj rupi od 10 milijardi kuna', rekla je zastupnica GLAS-a.

Ivanu Lovrinoviću iz stranke Promijenimo Hrvatsku na prvi pogled izvješće izgleda loše.

'Ovo izlaganje je bilo konfuzno, tako da mi kao čovjeku koji se bavi ekonomijom treba neko vrijeme da to 'raščijam', to je kad uzmete vunu u kojoj ima svega pa to raščijate da je očistite', pojasnio je.

Smatra da ovdje ima dosta nabacanih podataka, a i dalje ne znamo uzroke ili razloge koji se kriju iza tih brojki. 

'Treba vidjeti cjelovite izvještaje, zato se sada ne usuđujem davati definitivnu ocjenu dok sve bolje ne proučim. Ovo što je izneseno izgleda vrlo negativno i optužujuće, ali postoje različite metodologije ili standardi pri revizijama. Ove izjave i rezultate ne uzimam zdravo za gotovo jer je pitanje kojim su se standardima služili', suzdržan je Lovrinović.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!