IGRA BROJKAMA

Pogledajte Ramljakovu prezentaciju koja je otkrila sve dubioze u Agrokoru

05.10.2017 u 16:02

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak je prezentirao revizorska izvješća najvećih Agrokorovih kompanija. Najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini su imale rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar koncerna, što je većinu njih otjeralo u ogromne gubitke

Ledo je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 270 milijuna kuna, Jamnica je izgubila 317 milijuna kuna, Vupik 51 milijun kuna, Belje 45 milijuna kuna, PIK Vinkovci 233 milijuna kuna, Zvijezda 146 milijuna kuna i PIK Vrbovec osam milijuna kuna. 

Najveći gubitnik očekivano je Konzum, koji je 2016. zaključio s minusom od 1,85 milijardi kuna, dok je Tisak izgubio 388 milijuna kuna.  Konzum je za 2015. objavio dobit od 235 milijuna kuna, no zapravo je bio u gubitku od 1,4 milijarde kuna. 

'Ne vidim kako je moglo doći do promjena poslovnih politika o kojima je govorio Todorić. Da je do njih i došlo, vi ne možete mijenjati računovodstvene standarde. Vrijednosti koje se ispravljaju, ispravljaju se na tržišne vrijednosti, to je nepotrebno komentirati. Kad radite ovakvu reviziju, svatko od nas procjenjuje vrijednosti i nikad se nećemo složiti koliko što vrijedi, zato nam računovodstveni standardi daju neki okvir. Ako izađete iz tih okvira, to nema veze s realnom vrijednošću. Deset milijardi kuna ispravka je ključna brojka, ja danas ne želim govoriti o tome gdje je došlo do zakonskih ili nezakonskih prepravki. O tome ćemo govoriti u ponedjeljak', odgovorio je Ramljak na pitanje jesu li u reviziji pronađeni nezakoniti elementi. 

  • +19
Prezentacija revidiranih financijskih izvještaja za 2016. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor