poruka vladi rh

Apel Udruge malih distributera goriva: 'Obeštetite nas za gubitke ili dajte da radimo po tržišnim načelima'

20.09.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Mali distributeri goriva, koji tvrde da već gotovo godinu dana gomilaju gubitke uslijed pdluka Vlade RH o ograničenju cijena goriva, uz brojne apele i dopise premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću, kao i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, obratili su se danas i ministru financija RH Marku Primorcu. Navode da su 'ogorčeni nerazumijevanjem načina poslovanja malih benzinskih postaja i prozivanjem za ostvarivanje profita prije energetske krize te neprimjernim izjavama kako 'nisu još propali' '

Ističu pritom kako takvi komentari ministara 'nisu primjereni tržišno orijentiranoj ekonomiji za koju smo se kao država opredijelili te kako Vlada RH svojim odlukama već godinu dana malim distributerima uskraćuje pravo na zaradu i to s temeljnim proizvodima koje stavljaju na tržište', jer nemaju mogućnost namirenja gubitaka iz drugih proizvoda kao što to imaju trgovci.

Ponovna izmjena obračuna cijena goriva iz dvotjednog u jednotjedni onemogućava normalno poslovanje, odnosno zahtijeva da se svaki tjedan ispočetka revidira kompletno poslovanje, traže dostupni/novi izvori robe, pregovara s dobavljačima, osigurava nove garancije plaćanja, mijenja poslovni proces koji uključuje dostavu, prodaju i sve potporne procese. Iz udruge tvrde da takve brze i nepredvidive promjene zahtijevaju' ogromne ljudske i financijske resurse za provedbu i poslovanje u skladu sa zakonom', a sve to uz nedostatnu maržu za financiranje tekućih obaveza.

Također, dodaju kako su neki mali distributeri već otpustili dio djelatnika, nekima su odbijena kratkoročna zaduženja, a neki ne mogu dobiti prolongaciju bankovnih garancija ili nove garancije zbog uništenih poslovnih bilanci koje su ranije bile uredne.

  • +12
Mali dristributeri goriva. Na fotografiji: Kristijan Galić, Domagoj Puh, Armando Miljavac, Petar Mijić i Boris Podobni Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

'Već mjesecima tražimo i nudimo rješenja. Vlada RH treba omogućiti svim dionicima pravednu raspodjelu tereta ove krize. Dok mali distributeri funkcioniraju u netržišnim uvjetima potrebno im je osigurati pomoć i obeštećenje za poslovne gubitke koje trpe nepravedno uslijed tržišnih okolnosti i odluka Vlade, a ne svojim postupanjem ili nesavjesnim poslovanjem. Dakle, ne tražimo ništa više nego to traže drugi, ili pomoć ili poslovanje prema slobodnim tržišnim načelima', naglašava Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.