REZULTAT PREGOVORA

Radnicima Đure Đakovića od dva do pet posto veće plaće

03.04.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Radnicima šest tvrtki u vlasništvu Đuro Đaković Holdinga plaće će nakon tri godine biti povećane od dva do pet posto, odnosno u prosjeku za 150 do 250 kuna

Rezultat je to dugih pregovora sindikata s upravama ovih tvrtki, koji su rezultirali potpisivanjem novih kolektivnih ugovora za ukupno 1100 radnika. Također, dogovorene su i uskrsnice od 400 do 700 kuna. U sindikatu vjeruju da će ovo povećanje pridonijeti dodatnoj motivaciji radnika u godini koja je za Đuru Đakovića poslovno visoko zahtjevna jer se očekuju prihodi od oko 1,175 milijardi kuna, oko 30 milijuna kuna investicija i oko 25 milijuna kuna dobiti.

'Možda će se nekim radnicima učiniti da ovo povećanje i nije toliko veliko, ali s obzirom na krizu koja vlada u Hrvatskoj, mi smo veoma zadovoljni ishodom pregovora. U svemu ovome vidimo dobar povod za optimizam radnika uoči blagdana. Bude li poslovanje išlo planiranom dinamikom, već do kraja ove godine očekujemo nove pregovore za novo poboljšanje prava radnika', kaže novoimenovani dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić i dodaje kako prosječna plaća u Đuri Đakoviću iznosi 6374 kune bruto

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje uspješan završetak pregovora i u Đuro Đaković Inženjeringu, koji bi također trebali rezultirati oko pet posto većim plaćama. Inženjering bi tako postao sedma tvrtka obuhvaćena novim kolektivnim ugovorom.

Najteži pregovori vođeni su u Proizvodnji opreme, gdje su radnici u jednom trenutku čak najavili i štrajk koji je, prema riječima sindikalnog povjerenika ove tvrtke Stjepana Mirkovića, izbjegnut zbog intervencije predsjednika uprave Đuro Đaković Holdinga.