ISTRAŽIVANJE

Radnici zbog krize ne koriste bolovanje

14.10.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Radnici se za vrijeme aktualne gospodarske krize rjeđe odlučuju za bolovanje kako bi sačuvali svoje radno mjesto, pokazalo je istraživanje koje je proveo specijalizirani portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta Posao.hr tijekom rujna o učestalosti i razlozima odlaska na bolovanje

Značajan broj ispitanika, njih čak 25 posto, izjavio je da bolovanje koristi samo jednom godišnje, dok 16 posto na bolovanje odlazi više puta godišnje. S druge strane, čak 23 posto ispitanika uopće ne koristi bolovanje. Među ispitanicima koji koriste bolovanje, 43 posto izbiva s radnog mjesta manje od pet dana, a tri posto ispitanika preko mjesec dana. Istraživanje je također pokazalo da je vlastita bolest najčešći razlog bolovanja, što je potvrdilo čak 59 posto ispitanika, dok 14 posto odlazi na bolovanje zbog bolesti djeteta. Osim toga, zanimljiv je podatak da dva posto ispitanika bolovanje uzima zbog zasićenosti poslom, a jednako toliko ih je na bolovanju zbog privatnih razloga.

Saša Jurković, direktor portala Posao.hr, istaknuo je da je cilj istraživanja bio dobiti odgovore na jedno od aktualnih pitanja koja se postavljaju pred građane u razdoblju krize kada je zadržavanje radnog mjesta jedan od prioriteta većine zaposlenika. 'Istraživanje je pokazalo da su radnici prilagodili svoje navike i potrebe nesigurnim uvjetima rada te da su spremni na suočavanje s novim izazovima koji im predstoje', naglasio je Jurković.

U godini gospodarske krize zanimljivo je istaknuti da većina ispitanika nije koristila bolovanje, točnije njih 61 posto, a isto toliko ispitanika smatra da se u njihovim tvrtkama radnici otpuštaju radi optimizacije troškova. Osim toga, 15 posto ispitanika smatra da postoji mogućnost za gubitak radnog mjesta ukoliko koriste pravo odlaska na bolovanje, dok devet posto ispitanika smatra da neki radnici zloupotrebljavaju bolovanje kao metodu za zadržavanje radnog mjesta.

Većina ispitanika, njih čak 58 posto, smatra da je bolovanje dovoljno dobar razlog za otpuštanje radnika ako se radi o neopravdanim razlozima izbivanja s radnog mjesta te ako bolovanje nije bilo neophodno. S druge strane, 26 posto ispitanika smatra da se radnici ne bi trebali otpuštati zbog bolovanja jer se radi o zakonskom pravu radnika. Ispitanici u velikom broju - njih čak 72 posto odgovorilo je da će i ove godine koristiti bolovanje, ali samo ako se radi o težoj bolesti koja bi ih spriječila u obavljanju posla, dok je šest posto ispitanika izjavilo da ove godine neće koristiti bolovanje iz straha od gubitka svog radnog mjesta.