BAREM NE 1. SRPNJA

Radnici Diokija ne napuštaju pogon na Žitnjaku

29.06.2012 u 16:59

Bionic
Reading

Radnici Diokija neće napustiti pogone te tvrtke u zagrebačkoj industrijskoj zoni Žitnjak, a neki medijski napisi u kojima je najavljeno da će to učiniti 1. srpnja, nisu točni, rekao je predsjednik Nadzornog odbora i jedan od članova Stožera za obranu Diokija Zdravko Rumenović

Nećemo napustiti pogon kako izvještavaju neki portali, niti je Stožer za obranu Diokija to sugerirao radnicima, kaže Rumenović

Podsjeća pritom da je Stožer 21. lipnja izvijestio kako je situacija u Diokiju eskalirala do te mjere da od 1. srpnja više neće moći garantirati sigurnost postrojenja na Žitnjaku, a ne da će radnici napustiti Žitnjak.

Rumenović objašnjava kako napuštanje pogona ne bi bilo u interesu radnika zbog niza razloga, a najvažniji su odredbe Zakona o radu koje propisuju obvezu dolaska na posao odnosno moguće sankcije zbog izostanaka. Pored ZOR-a, kaže Rumenović, radnici moraju voditi računa o sigurnosnim propisima koji su strogi u petrokemijskoj industriji, a radi se o nadzoru zapaljivih tvari i posuda pod tlakom.


Rumenović kaže da u iduća dva-tri dana radnici očekuju ispunjenje svojih zahtjeva. To su isplata zaostalih plaća i otpremnina prema kolektivnom ugovoru, o čemu su izvijestili i Vladu.

Na pitanje što će radnici učiniti ne ispune li se ti zahtjevi u željenom roku, kazao je kako na to sada ne može odgovoriti.

Proizvodnja u Diokiju stoji već deset mjeseci, a oko 450 radnika potražuje pet plaća. Tvrtka je u blokadi zbog potraživanja vjerovnika i dobavljača.