PROSVJED U ZAGREBU

Radnici Česme traže spas od Hrvatskih šuma

19.08.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Osamdesetak radnika bjelovarske Česme prosvjeduje ispred sjedišta Hrvatskih šuma tražeći od Uprave da hitno osigura nastavak proizvodnje, daljnji rad i isplatu plaća. Nekretnine tvrtke Česma nedavno su pripale Hrvatskim šumama u postupku predstečajne nagodbe kao pokriće potraživanja od Drvne industrije Spačva

Povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) u Česmi SP Miro Šuderla rekao je Hini da danas vodstvo Hrvatskih šuma treba odlučiti o tome hoće li novi zakupoprimac, tvrtka Elda drvo, pokrenuti proizvodnju u Česmi, što bi osiguralo daljnje zaposlenje gotovo svim radnicima tvrtke.

'Po informacijama koje imamo, pristigla ponuda Elda drva nije prihvatljiva Hrvatskim šumama, pretpostavljamo zbog ponuđene visine najma, no smatramo da treba prvenstveno zaštititi proizvodnju i radna mjesta', kazao je Šuderla.

Sindikat PPDIV drži da visina najma ne smije biti presudna za davanje pogona u zakup. Račun prije svega treba voditi o 123 obitelji kojima egzistencija ovisi o današnjoj odluci Hrvatskih šuma, kaže Šuderla.

Po njegovim riječima, u Ministarstvu poljoprivrede trenutno sa sindikalnim predstavnicima razgovaraju ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Prosvjednici su jutros u organizaciji Sindikata PPDIV-a autobusima stigli na zagrebački Glavni kolodvor odakle su u povorci krenuli preko Mihanovićeve ulice i Trga Marka Marulića do sjedišta Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici, noseći transparente 'Proizvodnja i radna mjesta, a ne Zavod', 'Umorni smo od obećanja', 'Uzeli ste nam radna mjesta, uzmite i nas', 'USKOK-nite malo kod nas' i sl.