ZAKON O RADU

Rad na određeno najdulje tri godine

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 22.10.2009 15:13
  • Objavljeno 22.10.2009 u 14:36
JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Vlada je na današnjoj sjednici donijela konačni prijedlog Zakona o radu, usklađen s pravnom stečevinom Europske unije (EU), bez obzira na to što sindikati i poslodavci još uvijek nisu postigli dogovor

RAD NA ODREĐENO SAMO TRI GODINE

Prema toj verziji, minimalni godišnji odmor će biti četiri tjedna. U tjednu će se moći raditi maksimalno 40 sati, uz osam sati prekovremenog rada. Zakon predviđa za neke specifične djelatnosti, poput turizma, da maksimalni radni tjedan može iznositi 56 sati uz uvjet da radnik na to pristane, s tim da takav režim rada može trajati najviše četiri mjeseca.

Nakon ulaska u EU, radnu knjižicu zamijenit će informatička kartica. Također, prema prijedlogu Vlade, ugovori na određeno vrijeme mogu se sklapati najdulje tri godine za iste ili različite poslove koje radnik obavlja za istog zaposlenika.

Vlada je osnovala i posebnu radnu skupinu za pripremu nacrta sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize.

'Slično smo pokušavali i prije, ali sada se nadam da ćemo uspjeti jer je izlazak iz krize interes i poslodavaca i sindikata i vlade', rekla je premijerka Kosor koja se nada da će taj sporazum biti potpisan u studenom.

JAMSTVA ZA BRODOGRADNJU

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila i izdavanje državnih jamstava za financiranje gradnje četiri broda koje će riječki 3. maj izgraditi za domaće naručitelje, Uljanik plovidbu i Tankersku plovidbu. Ukupni je iznos kredita, podignutog u banci Credit Suisse, 110,4 milijuna dolara i 79,6 milijuna eura, uz rok otplate od tri godine. Vlada je dala jamstva za prvu tranšu kredita u iznosu od 52 milijuna dolara

'Time stječemo uvjete za mirnu pripremu drugog kruga privatizacije koji će, uvjeren sam, biti uspješniji nego prvi', rekao je ministar gospodarstva Damir Polančec.

Premijerka Kosor istaknula je da će Vlada voditi brigu o svakom radnom mjestu u škverovima, ali u okviru mogućnosti državnog proračuna.

'Drugi krug privatizacije pripremamo vrlo sustavno i ozbiljno, kao i prvi. Moramo biti svjesni da ćemo u budućnosti donositi teške odluke', poručila je premijerka koja nijednom riječju, tijekom otvorenog dijela sjednice, nije spomenula slučaj Podravke

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi