HANFINA ODLUKA

Quaestus se mora riješiti obveznica i zapisa Metroneta i Hospitalije

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2011 21:19
  • Objavljeno 18.01.2011 u 18:13
Borislav Škegro

Borislav Škegro

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Ćetković

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je na svojim internet stranicama izreku rješenja koje je prije nekoliko dana donijela u redovnom nadzoru društva za upravljanje Quaestus Invest i zatvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine, a u kojem iznosi niz naloga Queastus Investu

Uprava Hanfe na današnjoj je izvanrednoj sjednici donijela rješenje kojim se 'u svrhu potpunog, istinitog i točnog obavještavanja javnosti, objavljuje sljedeća povlaštena informacija – izreka rješenja donesenog na sjednici Uprave Agencije održanoj dana 13. siječnja', a nakon što je, kako se objašnjava, utvrdila da Quaestus u svojoj obavijesti (objavljenoj 17. siječnja na Zagrebačkoj burze) nije osigurao da je 'povlašena informacija koja se na njega odnosi potpuna, istinita i sadržajno točna'.

U objavljenoj izreci rješenja nalozi Hanfe iznose se u šest točaka.

Rješenjem se tako Quaestus Investu nalaže da se ulaganje imovine fonda Quaestus Nekretnine uskladiti s odredbama Zakona o investicijskim fondovima te odredbama Statuta i Prospekta tog fonda s obzirom na ciljanu strukturu ulaganja do zaključno 30. rujna 2012. godine.

Pritom se izrijekom navodi da se u imovini fonda Quaestus Nekretnine snižava relativni udio postojećih ulaganja u tvrtke koje svoje poslovanje baziraju na nekretninama kao platformi za ostvarenje poslovne strategije tako da dan 30. lipnja 2011. udio takve imovine u imovini fonda određenoj za ulaganje u nekretnine iznosi najviše 90 posto, na dan 31. prosinca 2011. najviše 80 posto, na dan 31. ožujka 2012. najviše 65 posto, na dan 30. lipnja 2012. najviše 50 posto, a na dan 30. rujna 2012. najviše 30 posto.

Quaestus Investu se nadalje zabranjuje raspolaganje imovinom fonda Quaestus Nekretnine na način 'da se imovina Fonda predviđena za ulaganje u nekretnine koristi za dokapitalizaciju društava u kojima Fond već ima udio, a bez stjecanja većeg udjela Fonda u društvu'.

Prema rješenju Hanfe, društvo Quaestus Invest obvezno je u roku od 60 dana od dostave rješenja iz imovine fonda Quaestus Nekretnine ukloniti sljedeće financijske instrumente - obveznice i komercijalne zapise izdavatelja Metronet telekomunikacije, obveznice izdavatelja Hospitalija trgovina, te o tome odmah izvijestiti Agenciju.

Nekoliko se točaka Hanfina rješenja odnosi na Međunarodne standarde financijskog izvješćivanja.

Tako se navodi da je Quaestus Invest dužan prilikom izvještavanja o ulaganjima u udjele društva čiji je predmet poslovanja isključivo ili pretežito stjecanje i prodaja, iznajmljivanje i zakup nekretnina te upravljanje nekretninama, a koji čine imovinu fonda Quaestus Nekretnine iskazati u financijskim i nadzornim izvještajima sukladno Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja i poslovnim evidencijama Fonda.

Quaestus Invest je obvezan udjele u društvima koje priznaje kao imovinu fonda Quaestus Nekretnine evidentirati, priznavati i mjeriti sukladno Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, a, sukladno odredbama tih standarda, nalaže mu se i da sa stanjem na dan 31. prosinca 2010. pa nadalje izrađuje konsolidirane financijske izvještaje fonda Quaestus Nekretnine, koje uključuje financijske izvještaje Fonda i financijske izvještaje ovisnih društava pod kontrolom Fonda - Majerovo d.o.o, P.B. Žitnjak d.o.o, P.B. Inženjering d.o.o, G-KLASA d.o.o. i Hlad poljoprivreda d.o.o., navodi se uz ostalo u rješenju Hanfe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi