uragan na burzi

Provjerili smo kako stoje dionice vlasnika hrvatskih banaka nakon katastrofe Credit Suissea

20.03.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što je preko vikenda banka UBS pristala preuzeti posrnuli Credit Suisse i njegove gubitke za tri milijarde švicarskih franaka, europske burze u ponedjeljak ujutro otvorile su poslovanje našavši se u minusu, a gubitnike sasvim očekivano predvodi bankarski sektor

Na samom početku trgovanja dionice Credit Suissea potopljene su za više od 60 posto vrijednosti, s 1,8 spale su na samo 0,7 franaka. To je otprilike razina cijene po kojoj ih je UBS i preuzeo ili barem tako tržište smatra.

Banke su još uvijek zakonski odvojene te postoje strahovi da će klijenti nastaviti s odljevom depozita iz Credit Suissea jer ne odgovara svima da drže novac u UBS-u. Kako god bilo, u spašavanje Credit Suissea uključit će se i švicarska država te Švicarska narodna banka jer je previše važan da bi propao - too big to fail.

Preuzimanje nije oduševilo ulagače u UBS, jer je i njihova dionica na današnjem otvaranju pala i više od deset posto, no iza podneva trend se preokrenuo pa je u trenucima pisanja teksta dionica bila u plusu više od jedan posto.

Ujutro su po više od pet posto pale su i dionice divova poput Deutsche Banka (DB) , Barclaysa i ING-a, a tek je nešto bolje prošao francuski Societe Generale (SG). Također, iza podneva gubici su umanjeni - DB je bio u minusu oko jedan i pol posto, ING oko tri posto, Barclays dva posto kao i Societe Generale.

Dionice vlasnika banaka koje posluju u Hrvatskoj relativno dobro podnose krizu u Švicarskoj.

Dionica UniCredita, vlasnika naše najveće banke - Zagrebačke, u vrijeme pisanja teksta bila je u plusu oko pola posto, a Intesa Sanpaolo, vlasnica Privredne banke Zagreb, bila je u plusu solidnih jedan i pol posto.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Mađarski OTP na burzi u Budimpešti danas bilježi oko šest posto minusa. U Austriji su dionice Raiffeisen Bank Internationala pale oko pola posto koliko su se spustile i dionice Erste grupe.

Iz Erstea su se u međuvremenu oglasili komentarom o krizi u Credit Suisse jednom vrlo važnom rečenicom: 'Erste grupa ne drži AT1 obveznice Credit Suissea te nema materijalnu izloženost banci'.

Prisilni brak UBS-a i Credit Suissea (CS) nije dobro sjeo vlasnicima 17 milijardi dolara vrijednih AT1 CS-ovih obveznica koje će u preuzimanju biti 'pobrisane' na nulu, a sve da bi se izbjegao jedan od najvećih bankrota od pada američke investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008.

'Ovo je povijesni dan za Švicarsku. Iskreno, nadali smo se da on nikada neće doći', izjavio je prilikom 'prisilnog preuzimanja' CS-a šef UBS-a Colm Kelleher.