financijsko izvješće

Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 06.05.2021 15:55
  • Objavljeno 06.05.2021 u 15:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Prihod vlasnice Zagrebačke banke porastao je u prvom tromjesečju 7,1 posto, na 4,7 milijardi eura.

Naknade i provizije porasle u 4,3 posto, na 1,7 milijardi eura. To je nadoknadilo 12,6-postotni pad kamatnih prihoda, na 2,2 milijarde eura.

Rezultate su poduprli i smanjeni otpisi i rezervacije za nenaplative kredite, na 167 milijuna eura, s 1,26 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Bruto nenaplativi krediti smanjeni su na godišnjoj razini gotovo 40 posto, na 7,6 milijardi eura. Kada se tome dodaju krediti koji vjerojatno neće biti otplaćeni i oni rok čijeg je povrata istekao, iznos se penje na 22,4 milijarde eura, a manji je 10 posto nego na početku 2020.  

Banka je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti od 887 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine poslovala je s neto gubitkom od 2,7 milijardi eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 15,92 posto i viša je gotovo za puni postotni bod nego na kraju 2020.

Novi izvršni direktor Andrea Orcel napomenuo je da će neto prihod od kamata biti slab i u ostatku godine dok bi utjecaj kompenzirajućih faktora mogao oslabiti.

"Vezano uz budućnost, trebat će vremena da se poslovanje ponovno pokrene i ojača na prijelazu iz razdoblja aktivne zaštite u razdoblje definirano discipliniranim profitabilnim rastom i stvaranjem zdravog organskog kapitala", naglasio je Orcel u priopćenju.

Banka sada očekuje da joj prihod u ovoj godini biti u skladu s konsenzusom analitičara i iznositi 17,2 milijarde eura, čime je snizila dosadašnju prognozu za 500 milijuna eura.

Temeljna neto dobit, bez jednokratnih stavki, trebala bi biti "uglavnom u skladu" s važećom prognozom prema kojoj bi trebala iznositi nešto više od tri milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!