preuzima dužnost u travnju

UniCredit će novim direktorom imenovati starog znanca Andreu Orcela

27.01.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Talijanska banka UniCredit imenovat će novim izvršnim direktorom Andreu Orcela, tvrde dobro obaviješteni izvori, signalizirajući tako povratak bankara koji je odigrao važnu ulogu u bančinim počecima

Odbor direktora trebao bi raspravljati o imenovanju Orcela izvršnim direktorom kasno poslijepodne, a bude li izabran, bankar bi trebao preuzeti dužnost u travnju.

Glasnogovornik UniCredita nije u utorak odgovorio na upit da komentira informaciju o Orcelovom dolasku na čelo UniCredita a on nije bio dostupan za komentar, napomenuo je Reuters.

Pedesetsedmogodišnji Orcel radio je na spajanju UniCreditoa i Credito Italiana, iz kojih je 1998. godine stvoren UniCredit, podsjeća agencija.

Talijanski bankar izdvojio se kao jaki kandidat u utrci na nasljednika Francuza Jeana Pierre Mustiera zahvaljujući potpori nekoliko međunarodnih i skupine talijanskih dioničara na čelu s magnatom Leonardom Del Vecchiom, napominje Reuters.

Mustier je ostavku najavio u studenome prošle godine nakon sukoba s odborom oko strategije.

Od 2012. do 2018. godine Orcelo je bio šef odjela za investicijsko bankarstvo u švicarskom UBS-u a potom je trebao preuzeti kormilo u španjolskom Santanderu ali se taj plan izjalovio zbog nesuglasica oko naknada, navodi Reuters.

Santander je povukao ponudu za angažman i Orcel je ostao bez posla i pokrenuo je tužbu kojom je od Španjolaca zatražio odštetu od 112 milijuna eura. U međuvremenu je naznačio da je spreman nagoditi se s bankom i znatno smanjiti traženu odštetu, saznaje Reuters. 

Njegov dolazak u UniCredit vremenski bi se poklopio s pregovorima talijanske vlade i UniCredita o preuzimanju posrnulog zajmodavca Monte dei Paschija.

Država je spasila Monte dei Paschi 2017. godine i sada je mora privatizirati, a vrijeme polako curi budući da je Europska središnja banka (ECB) talijanskom zajmodavcu odredila rok do 31. siječnja da još pošalje plan o nadoknađivanju manjka kapitala.