NEKA DRUGI ŠTEDE

Prosječna plaća u Hrvatskim vodama raste na 12.800 kn

  • Autor: tportal.hr/Lider
  • Zadnja izmjena 10.08.2009 09:48
  • Objavljeno 10.08.2009 u 09:48
VODA

VODA

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Nekoliko dana nakon što je Vlada donijela odluku kojom preporuča upravama državnih tvrtki da smanje plaće zaposlenika za 10 posto, u Narodnim novinama objavljen je Drugi dodatak kolektivnom ugovoru za vodno gospodarstvo kojim se prava zaposlenih u toj djelatnosti povećavaju.

U navedenom dodatku kolektivnog ugovora osnovna plaća djelatnika u Hrvatskih voda povećana je sa 1.900 na 2.022 kune, povećan je dodatak za odvojeni život, visina božićnog poklona za djecu, uvedena je jednokratna pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 3.500 kuna i dogovoren je rast plaća u skladu s inflacijom i to u dva navrata u 2010. godini, piše poslovni tjednik Lider

Najzanimljiviji dio novog kolektivnog ugovora je članak koji se odnosi na stimulacije. Dosad je zaposlenik mogao dobiti stimulaciju u visini od 25 posto osnovne plaće, s tim da stimulativni dio plaće radnika na razini Hrvatskih voda nije mogao iznositi više od 10 posto ukupne mase plaća. A radnik je mogao i biti kažnjen s 25 posto nižom plaćom.

Prema izmijenjenom kolektivnom ugovoru, radnik može dobiti samo stimulaciju, nikako smanjenje plaće, a teoretski u isto vrijeme stimulaciju mogu dobiti svi tamošnji radnici. Navedene izmjene još su zanimljivije ima li se na umu podatak da je prosječna neto plaća u Hrvatskim vodama u 2008. godini iznosila oko 11.800 kuna i da je od 2004. godine udvostručena.

Plaće javnih službenika će se od siječnja 2010. godine uskladiti s inflacijom 2009. godine, odnosno oko 2 i pol posto, a povišica od 6 posto koju im je Vlada ukinula zbog krize bit će vraćena tek nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao dva posto. S druge strane, radnicima Hrvatskih voda tih šest posto vratit će se već početkom slijedeće godine, neovisno o BDP-u, a u srpnju će im se plaće povećati za stopu inflacije u 2009. godini. Točnije, sredinom 2010. godine prosječna plaća u Hrvatskim vodama trebala bi iznositi oko 12.800 kuna.

Iz Hrvatskih voda, tvrtke koja će iz proračuna ove godine dobiti 290 milijuna kuna odgovorili su da je do izmjena kolektivnog ugovora došlo jer je stari ugovor istekao u petom mjesecu te da je navedenom dopunama djelatnicima smanjena plaća za šest posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi