DEFICIT 13 MLRD. KUNA

Proračun se neće oporaviti od groznog srpanjskog minusa

Bionic
Reading

Unatoč golemim naporima koje Ministarstvo financija ulaže u naplatu poreza, prema prvim neslužbenim podacima, proračunski prihodi u srpnju su doživjeli desetak posto pada u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Poslovni dnevnik

Riječ je o novom udarcu na plan ministra financija Slavka Linića kako bi proračunski deficit na kraju godine trebao iznostiti 10,2 milijarde kuna. Taj iznos premašen je već u prvoj polovici 2013., a kako komentira analitičar Željko Lovrinčević, do kraja godine mogao bi rasti. 'Potkraj srpnja deficit bi mogao dosegnuti 13 milijardi kuna', smatra Lovrinčević.

Pad proračunskih prihoda u srpnju jasan je pokazatelj da, iako u to ulažu svu energiju, cijeđenje poreza državnim financijašima i poreznicima ide sve teže, piše Poslovni dnevnik.

Ulazak u EU iz kratkoročne proračunske perspektive, pak, samo dodatno otežava ostvarenje planova. S jedne strane, obveza redovitih uplata hrvatske kvote u proračun EU već je nakon nešto više od mjesec dana članstva opteretila proračunske izdatke za više od pola milijarde kuna, dok je istodobno prihodna strana zakinuta za pomak u naplati PDV-a pri uvozu.

Dok se ranije PDV obračunavao pri uvozu, ulaskom u EU, tj. od srpnja, obračunava se tek kad je roba prodana. Za koliko će PDV-a proračun ostati kraći u drugoj polovici godine zbog kasnije naplate tog poreza pri uvozu, nema pouzdanih procjena. No, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nedavno je govorio o efektu od čak dvije milijarde kuna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

276836,275015,271964,270740