PRIHVAĆEN PROGRAM ZA 2016.

Proračun HTZ-a 20 posto manji, ukidaju se tri predstavništva

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2015 17:10
  • Objavljeno 19.11.2015 u 16:21
Darko Lorencin

Darko Lorencin

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u četvrtak je prihvatio program rada za iduću godinu za čije je ostvarenje predviđen proračun od 262 milijuna kuna, što je 66,5 milijuna kuna ili 20 posto manje za ovu godinu, te donio odluku o ukidanju predstavništava u Švicarskoj, Španjolskoj i Japanu

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić istaknuo je da se proračun najvećim dijelom smanjuje zbog pada očekivanih prihoda od turističke članarine, za 9,5 milijuna kuna ili za 5 posto te izostanka prijenosa većih prihoda/neutrošenih sredstava iz prethodne odnosno ove godine, iz koje se u iduću prenosi oko 7,8 milijuna kuna što je znatno manje nego prijašnjih godina.

'Iz državnog proračuna za iduću godinu HTZ, kao i ove godine, očekuje 78 milijuna kuna, a vjerujemo i u 6 posto veće prihode od boravišne pristojbe u odnosu na ovu godinu ili oko 115,5 milijuna kuna. To znači da očekujemo određeno povećanje broja turista i noćenja', kazao je Ivičić dodajući da se ukupni rashodi HTZ-a za 2016. planiraju na razini 262 milijuna kuna. Od toga je najviše, 143 milijuna kuna ili oko 5 milijuna kuna manje nego ove godine, namijenjeno jačanju snage brenda Hrvatske

'Jačanje brenda i promocija pred i posezone kroz projekt Hrvatska 365 bit će nam najviše u fokusu iduće godine, pa tako i najveće povećanje od 113 posto u odnosu na ovu godinu ili na 14,2 milijuna kuna izdvajamo za pred i posezonu, jer tu najviše možemo očekivati rast prometa', poručio je Ivičić.

S ciljem racionalizacije poslovanja HTZ za oko 3 milijuna kuna smanjuje troškove Glavnog ureda, na 18,7 milijuna kuna, a za oko 4,3 milijuna kuna, na 30,1 milijun kuna sredstva za strana predstavništva, kojih će nakon zatvaranja s 31. prosincem ove godine u Španjolskoj, Švicarskoj i Japanu, ostati 15. Pritom će se za švicarsko tržište brinuti predstavništvo iz Beča, dok će potrebe i aktivnosti na španjolskom i japanskom tržištu koordinirati Glavni ured HTZ-a.

Objašnjavajući na Saboru te odluke, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin naglasio je da se zadnjih par godina dosta radilo na racionalizaciji i većoj učinkovitosti cijelog sustava, pa tako i stranih predstavništava.

'Išli smo za time da se smanje troškovi i zadaće prilagode potrebama tržišta, jer su analize pokazale primjerice da je, s obzirom na utrošeno na tom tržištu, najskuplje noćenje bilo iz Španjolske, ali i za tim da predstavništva više komuniciraju i koordiniraju svoje aktivnosti sa strateškim planovima i Glavnim uredom i u konačnici da bolje upravljamo s novcima', kazao je Lorencin kojemu je ovaj Sabor HTZ bio ujedno i posljednji u ovom mandatu.

Lorencin zadovoljan učinkom tijekom mandata

U povodu kraja mandata i u osvrtu na učinjeno u zadnje dvije i pol godine otkako je preuzeo mandat ministra turizma, Lorencin je novinarima po završetku Sabora rekao da mu je žao što se nije mogao bolje pripremiti za taj mandat, jer je u njega, kako kaže, naknadno 'uskočio', ali unatoč tome zadovoljan je učinjenim.

'Najviše sam zadovoljan provedenim privatizacijskim procesima kojima se u turističku funkciju vratilo oko 20 tisuća kreveta, a po zadnjem s Kuparima u Hrvatsku dolazi najveći svjetski hotelski lanac Marriott u sklopu kojeg je sada i brend Starwood', kazao je Lorencin koji smatra i da su 'dosta toga dobrog trasirali za budućnost sektora, uključujući i veliku, znatno jaču nego prije, sinergjiu javnog i privatnog sektora'.

Žali što nije usvojen novi zakon o turističkim zajednicama, ali, kako je kazao 'nije se moglo na silu ništa, umjesto toga smo razradili projekt produljenje sezone PPS ili Hrvatska 365 u sklopu kojeg je trenutno više od 40 udruženih destinacija koje odlično surađuju i razvijaju zajedničke nove proizvode i destinacije, što donosi dobre rezultate'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!