IZVISILI U HRVATSKOJ

Propao im posao: Srbija i Vojvodina traže kupca za Tesla banku

06.08.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja traženja strateškog partnera, većinski vlasnici Tesla banke Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina ovih dana objavili su javni poziv za prodaju većinskog udjela od 55,08 posto u temeljnom kapitalu banke

U javnom pozivu navodi se da banka ima upisani temeljni kapital od 37,1 milijun kuna, koji je odlukom Glavne skupštine od 30. lipnja ove godine smanjen na 9,6 milijuna kuna. Ukupna aktiva banke iznosi 10,5 milijuna kuna. Zainteresirani ulagačima omogućen je detaljni uvid u podatke banke, a obvezujuće ponude za kupnju dionica mogu predati do 14. kolovoza.

Tesla banka osnovana je 2011. na inicijativu Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem. Zamišljena je kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih poduzeća.

Najveći dioničari Tesle banke su Fond za razvoj Srbije sa 29,12 posto udjela i Autonomna pokrajina Vojvodina s 25,96 posto udjela. Manje udjele drže hrvatske tvrtke Zvijezda, Končar, Đuro Đaković i Sladorana. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4,8 milijuna eura kapitala (oko 37 milijuna kuna).

Međutim, nakon prvog koraka nisu se ostvarile ambicije koje su predviđale dodatno kapitalno jačanje ulaskom domaćih i inozemnih fondova i malih dioničara. Usto, nastupila je i recesija pa banka nikad nije pokrenula ozbiljniju kreditnu aktivnost te je iz godine u godinu poslovala s gubitkom. Lani je minus dosegnuo 6,3 milijuna kuna, a ukupni kapital spustio se na 9,1 milijun kuna.

Nakon što je postalo jasno da postojeći dioničari nisu zainteresirani za jaču financijsku potporu krenula je potraga za strateškim investitorom koja traje već nekoliko godina.