ZBOG KRIZE VLASTI

Propalo zaduživanje: 'Vlada nije uspjela prodati priču s reformama'

01.06.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je da Vlada do daljnjega odustaje od planiranog zaduživanja na inozemnom tržištu, a kao glavni razlog navode se 'političke nejasnoće'

Iz Ministarstva financija izvještavaju da je delegacija ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavila niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu na kojima su prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika.

Premda je reakcija investitora bila vrlo pozitivna, odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutačne domaće političke nejasnoće

Prema neslužbenim informacijama, zbog političkih napetosti u zemlji, investitori tražili su višu kamatu na obveznice nego što je Vlada planirala pa je izdavanje obveznica odgođeno dok se ne steknu bolji uvjeti.

Analitičar jedne velike domaće banke za tportal je izjavio kako ne čudi što je izdavanje euroobveznice odgođeno.

'Investitorima na međunarodnom tržištu sigurno je teško prodati priču i uvjeriti ih u provedbu reformi s obzirom na aktualnu političku situaciju u zemlji. Vlada je uzdrmana i upitna je njezina opstojnost u kratkom roku, barem do glasanja u Saboru o povjerenju prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. Politički rizik je smanjio interes investitora. Ne bi rekao da je izdanje propalo, više je to jedna racionalna odluka da se pričeka kako bi se postigla niža kamata. Slično se desilo prošle godine i Sloveniji', istaknuo je bankovni analitičar koji je želio ostati anoniman.

Inače, Vlada je planirala na inozemnom tržištu izdati obveznicu u vrijednosti od milijardu eura. Prikupljena sredstava uglavnom bi se koristila za refinanciranje postojećih dugova. U ovoj godini na naplatu dolazi 16,9 milijardi kuna glavnice duga, a u 2017. dospijevaju obveze 'teške' 26,6 milijardi kuna.

Zbog ekspanzivne monetarne politike Europske središnje banke kamatne stope na europskom financijskom tržištu na povijesnom su minimumu što je vidljivo i po prinosima na domaće euroobveznice. Ipak, premija rizika Hrvatske i dalje je znatno viša od usporedivih država regije zbog visokog proračunskog deficita i javnog duga, a sada dodatni pritsak stvara politički rizik.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto.