IZVJEŠĆE EUROSTATA

Proizvođačke cijene u europskoj industriji usporile i u svibnju

04.07.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone usporile su u svibnju, drugi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj njihov je rast bio znatno snažniji od europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda

Na razini EU-a proizvođačke cijene porasle su u svibnju 0,8 posto u odnosu na travanj, a na razini eurozone 0,7 posto, što je njihov najblaži rast od veljače prošle godine, izračunali su europski statističari.

U travnju uvećane su 1,3 posto u EU i 1,2 posto u eurozoni.

Najsnažnije su na oba područja u svibnju porasle cijene intermedijarnih dobara, za 1,7 posto, iako je njihov rast bio upola blaži nego u prethodom mjesecu.

Usporio je i rast cijena netrajnih potrošačkih dobara, na 1,4 posto u EU i na 1,3 posto u eurozoni.

U energetskom sektoru cijene su se stabilizirale, nakon naglog pada u travnju, za 1,1 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Vlade su intervenirale kako bi zauzdale skok cijena energije i zaštitile proizvođače energije i potrošače od udara ukidanjem naknada za obnovljive izvore i subvencijama za kupnju plina na burzi.

Kada se isključi energija, proizvođačke cijene porasle su u svibnju u EU 1,4 posto a u eurozoni 1,3 posto, izračunao je Eurostat.

Nagli pad u Irskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije su u svibnju na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene u finskoj industriji, za 5,5 posto. Slijede Estonija i Litva s rastom cijena od 5,4 odnosno 4,9 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji porasle su u svibnju 3,4 posto u odnosu na travanj kada su uvećane 2,6 posto.

Blizu je Hrvatskoj po rastu cijena u svibnju Slovenija gdje su uvećane 3,1 posto.

Pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježile su u svibnju samo Irska, za čak 19,4 posto, Slovačka, za 4,4 posto, Nizozemska, za 0,8 posto, te Bugarska i Francuska, za 0,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Poskupljenje energije

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone porasle su u svibnju 36,4 odnosno 36,3 posto, pokazuju statistički podaci.

U travnju poskočile su 37 posto u EU i 37,2 posto u eurozoni, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati izvješća 2000. odnosno 1997. godine.

Najviše su na oba područja i u svibnju porasle cijene u energetskom sektoru, za a 92,9 posto u EU te za 94,4 posto u eurozoni, tek neznatno slabije nego u travnju..

Slijedi sektor intermedijarnih dobara s 25 posto višim cijenama nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najmanje su poskupjela kapitalna dobra, za 7,9 posto u EU i za 7,5 posto u eurozoni.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene bile su u EU u svibnju više za 16,7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a u eurozoni za 16 posto.

Hrvatska uz Poljsku

Proizvođačke cijene u industriji bile su u svibnju više u svim zemljama EU-a nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a najviše su porasle u Danskoj i Rumunjskoj, za 59,8 odnosno 59,2 posto. 

Više od 50 posto bile su i u Estoniji i Belgiji, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji bile su u svibnju prema Eurostatovom izvješću više za 31,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju uvećane su za 28,4 posto.

Najbliže je Hrvatskoj po rastu proizvođačkih cijena u svibnju Poljska gdje su porasle za 32,2 posto.

Najskromniji rast proizvođačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji svibanj bilježila je Malta, za 9,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.