kolovoška statistika

Proizvođačke cijene rastu zbog poskupljenja struje

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2017 09:30
  • Objavljeno 08.09.2017 u 09:30
Proizvođačke cijene nastavile su rasti i tijekom kolovoza

Proizvođačke cijene nastavile su rasti i tijekom kolovoza

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su porasle za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini osmi mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu u odnosu na srpanj porasle za 0,6 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u kolovozu u odnosu na srpanj bile više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,5 posto.

Proizvođačke su cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj razini u kolovozu bile više za 0,7 posto, a na inozemnim tržištima 0,4 posto niže. Na godišnjoj su razini cijene na domaćem tržištu porasle za 3,2 posto, a na inozemnom tržištu više su za 1,6 posto.

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu u odnosu na srpanj porasle za 0,6 posto

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu u odnosu na srpanj porasle za 0,6 posto

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u kolovozu u usporedbi sa srpnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,1 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,3 posto i kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, a pale u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,1 posto.

U usporedbi s kolovozom 2016. godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 8,8 posto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,5 posto, a pale u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,1 posto, kapitalnim proizvodima za 0,3 posto i intermedijarnim proizvodima za 0,1 posto.

Prema djelatnostima, u kolovozu su u usporedbi sa srpnjem proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 2,2 posto i prerađivačkoj industriji za 0,6 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

U nastavku godine, analitičari RBA očekuju kako će glavni poticaj porastu proizvođačkih cijena dolaziti upravo od cijena energije

U nastavku godine, analitičari RBA očekuju kako će glavni poticaj porastu proizvođačkih cijena dolaziti upravo od cijena energije

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U usporedbi s kolovozom 2016. proizvođačke cijene u osmom mjesecu ove godine porasle su u rudarstvu i vađenju za 3,4 posto i prerađivačkoj industriji za 3 posto, a pale u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,7 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale nepromijenjene.

'U nastavku godine očekujemo da će glavni poticaj rastu proizvođački cijena dolaziti upravo od cijena energije zbog viših cijena sirove nafte na godišnjoj razini. Isto tako, administrativno podizanje cijena električne energije, koje je na snazi od prvog rujna, podržat će rast proizvođačkih cijena energije na domaćem tržištu', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Procjenjuju i da će prosječna stopa rasta proizvođačkih cijena u cijeloj ovoj godini iznositi oko 2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!