odluka vlade

Proizvođačima tovnih svinja tri milijuna kuna potpora, za sektor vina 83,2 milijuna kuna

29.04.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak donijela Program potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, vrijedan tri milijuna kuna.

To je treći interventni program potpore sektoru svinjogojstva u vrlo kratkom vremenu, a cilj mu je pružanje financijske pomoći proizvođačima tovnih svinja koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 suočili s velikim i trajnim poteškoćama u poslovanju, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za potporu je, objašnjava, prihvatljivo do 750 grla tovnih svinja po prihvatljivom korisniku koja su isporučena s farmi upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) te izručena u registrirane objekte za klanje papkara.

Time se omogućuje potpora prioritetno malim i srednjim proizvođačima, omogućuje praćenje sljedivosti i stvaranje dodane vrijednosti u Hrvatskoj, naglasila je ministrica poljoprivrede.

Provedbom programa sanirat će se gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave covida-19, čime će se zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Vlada je izmijenila i Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., a ukupna sredstva za 2021. predviđena su u iznosu od 83,2 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama tog programa omogućuje se nastavak provedbe kriznih mjera "destilacija vina u kriznim slučajevima" i "potpora za krizno skladištenje vina" do 15. listopada, kao i dodatno odobravanje povećanog intenziteta potpore za sve mjere do 15. listopada ove godine.

Za mjeru "destilacija vina u kriznim slučajevima" ukupna sredstva od 10 milijuna kuna se dodjeljuju kao potpora za destilaciju dva milijuna litara vina, a iznos potpore je okvirno pet kuna po litri vina ovisno o volumnom postotku alkohola u vinu.

Isti iznos od 10 milijuna kuna omogućuje se za kriznu mjeru "potpora za krizno skladištenje vina", i to za skladištenje četiri milijuna litara vina u trajanju do 60 dana.