DERIPASKA ZBOG KRIZE TEK OSMI

Prohorov najbogatiji Rus

17.02.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Prema ruskom tjedniku Finans, najbogatiji Rus je Mihail Prohorov, 'težak' je 14 milijardi koje je zaradio u sektoru metalurgije i financija.

Njegov prethodnik Oleg Deripaska zbog krize se našao tek na osmom mjestu najbogatijih Rusa.

Iako je Prohorov izgubio oko sedam milijardi dolara u odnosu na prijašnje izvješće, skočio je s 14. mjesta ljestvice najbogatijih na prvo zahvaljujući prodaji Norilsk Nickela uoči krize.

Oleg Deripaska, koji se nalazi na čelu aluminijskog giganta Rusal, automobilske tvrtke Gaz i poduzeća BTP, izgubio je gotovo 90 posto svog bogatstva i sada posjeduje 4,9 milijardi dolara. Prošle je godine bio 'težak' čak 40-ak milijardi dolara.

Iza Prohorova su se po bogatstvu smjestili vlasnik Chelsea Roman Abramovič s 13,9 milijardi dolara i Vladimir Lisin sa 7,7 milijardi dolara.

Naftni milijarderi drže šest pozicija od 20 najbogatijih. Vagit Alekperov, direktor i dioničar Lukoila skočio je sa 11. mjesta ove godine na četvrto, iako se njegovo bogatstvo smanjilo za 44 posto na 7,6 milijardi dolara. Mihail Fridman, jedan od vlasnika rusko-britanske tvrtke TNK-BP, sa prošlogodišnje se četvrte pozicije spustio na šestu.

Jedina žena na listi je Jelena Baturina, supruga moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, kojoj su investicije u građevinarstvu donijele milijardu dolara.