renesansa

Procvat turizma nakon pandemije nisu usporile niti skupe avio-karte, inflacija niti prijetnja krize

09.08.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Procvat turističkih putovanja nakon pandemije i visoke cijene avionskih karata ne pokazuju naznake usporavanja u sljedećoj godini, unatoč gospodarskoj neizvjesnosti i sve manjoj ušteđevini kućanstava

Prema Međunarodnoj udruzi u zračnom prometu, zračna putovanja dosegla su ove godine 90 posto razine prije pandemije. Oporavak su predvodili posjetitelji južne Europe iz hladnijih klimatskih područja unatoč visokim temperaturama te američki turisti.

"Nakon pandemije brojni su ljudi promijenili prioritete i usredotočili se na potrošnju na putovanja", rekao je Dan McKone iz L.E.K. Consultinga.

Ta bi se iduće godine moglo dodatno intenzivirati. Nedavna anketa tvrtke Amadeus pokazuje kako 47 posto ispitanika smatra da su međunarodna putovanja prioritet u 2023. i 2024. godini, u odnosu na 42 posto onih koji su tako razmišljali prošle godine. Amadeus je istraživanje proveo među putnicima iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Singapura.

Takvi trendovi povećali su tromjesečne zarade turističkih kompanija, a operateri krstarenja poput Royal Caribbeana izvijestili su o rekordnim rezultatima. Putnički operateri Booking Holdings i Airbnb objavili su da su im prihodi porasli za 27 posto, odnosno 18 posto, dok zračni prijevoznik Delta i hotelski lanac Marriott International očekuju snažnu buduću potražnju.

Njemački prijevoznik Lufthansa priopćio je da rezervacije za ostatak godine premašuju 90 posto razine prije pandemije i da se ljetna sezona produljuje do listopada. United Airlines ove jeseni proširuje pokrivenost Pacifika novim letovima za Manilu, Hong Kong, Taipei i Tokio.

  • +14
Turisti u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Općenito se procjenjuje se da će globalna potražnja za putovanjima u 2023. na godišnjoj razini porasti za 22 posto i za šest posto u 2024. godini, objavila je agencija Moody's. Pritom je malo vjerojatno da će cijene karata koje su u nekim slučajevima od pandemije porasle čak za dvoznamenkasti postotak, naglo pasti.

Hayley Berg iz online putničke agencije Hopper, ove jeseni za putnike u Europu i Aziju ne očekuje značajno smanjenje cijena. Procjenjuje da će cijene zrakoplovnih karata na dugim međunarodnim rutama ostati visoke dok ponuda ne premaši razine prije pandemije, potražnja se normalizira, a cijene zrakoplovnih goriva dodatno padnu.

Slaba točka su unutarnja putovanja u SAD-u, budući da je kraj ograničenja testiranja na covid 19 oslobodio nagomilanu potražnju Amerikanaca za odlaskom na odmor u inozemstvo.