SPOZNAJE MARKETINŠKOG DIVA

Prihodi od oglašavanja u e-trgovini rastu vrtoglavom brzinom, evo kad će nadmašiti TV

12.06.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Prihodi od oglašavanja na platformama za e-trgovinu maloprodajnih tvrtki rastu vrloglavom brzinom i do 2028. nadmašit će prihod od oglašavanja na televiziji, pokazalo je istraživanje, objavljeno u ponedjeljak

Objava oglasa na platformi za e-trgovinu donijet će maloprodajnim tvrtkama u ovoj godini prihod od 125,7 milijardi dolara, za 10 posto veći nego lani, procjenjuje GroupM, investicijski ogranak svjetskog oglašivačkog diva WPP-a. U 2028. nadmašit će prihod od oglašavanja na televiziji i dosegnuti udio od 15,4 posto, izračunali su.

Platforme za e-trgovinu zauzet će ove godine treće mjesto na ljestvici oglašivačkih kanala, nakon digitalnih oglasa na otvorenom (OOH) i umrežene televizije (CTV). Rezultati istraživanja GroupM-a podudarni su s onima tvrtke za istraživanje tržišta eMarketer.

Trgovci poput Amazona, Walmarta i Targeta, ali i lanaca supermarketa Carrefoura, Ahold Delhaizea, Tesca i Sainsbury'sa agresivno pokušavaju na svoje web stranice privući velike oglašivače kako bi, osim na prodaji proizvoda, zarađivali i na oglašavanju.

Koliko su veliki proizvođači robe za široku potrošnju spremni platiti za istaknuto pozicioniranje na stranicama prodavača pokazuje podatak da marže maloprodajnih tvrtki u poslovanju s oglasima mogu dosegnuti i 90 posto i pomoći im premostiti razdoblja slabog prometa.

Digitalni kanali postali su brendovima atraktivni u pandemiji kada su građani bili prisiljeni kupovati na internetu, a sada im pružaju i mogućnost da oglase objavljuju na više kanala, uz sveprisutni 'duopol' Googla i Facebooka, dva vodeća prodavača digitalnog oglasnog prostora .

Prodaje se uvid u podatke

Ključnu ulogu odigrala je ipak Europska unija uredbom o zaštiti podataka (GDPR), koja zabranjuje prikupljanje osobnih podataka, piše Reuters. Europska direktiva podigla je vrijednost podataka o potrošačima koje trgovci na malo prikupljaju, a mogu pomoći sa ciljanjem oglasa i točnijim mjerenjem njihove učinkovitosti.

Amazon je pionir u oglašavanju na platformi za e-trgovinu, s prihodom od oglasa u četvrtom tromjesečju prošle godine od 11,6 milijardi dolara. Walmartov Connect povećao ga je u fiskalnoj godini koja je završila u siječnju za 30 posto, na 2,7 milijardi dolara.

Američki igrači predvode trend, ali priliku su uočili i europski trgovci na malo. Nizozemski lanac supermarketa Ahold Delhaize dosegnuo je "otprilike polovinu" planiranog povećanja prihoda od poslovanja izvan temeljne djelatnosti na milijardu eura do 2025. godine, rekao je glavni izvršni direktor Frans Muller za Reuters.

Fokus je u tom dijelu poslovanja prodaja oglasa i monetizacija uvida u podatke o potrošačima, objašnjava Muller.

Britanski Sainsbury's očekuje prihod u tom dijelu poslovanja veći od 90 milijuna funti (105 milijuna eura) do 2026. godine.