ODLUKA VLADE

Preraspodjelom do 30 milijuna kuna za karantene i vanbolnički smještaj

09.07.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak prespodjelom proračunskih sredstava osigurala 30 milijuna kuna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19

Naime, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada je usvojila odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu u iznosu od 30 milijuna kuna, i to tehničkom preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - Ravnateljstva za robne zalihe.

Tom preraspodjelom se osiguravaju sredstva potrebna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora i slično, a sve vezano za suzbijanje epidemije COVID-19, izvijestio je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, preraspodjela se provodi na temelju Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2020. godinu, prema kojemu se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Civilna zaštita je mobilizirala 113 pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite s ciljem uspostave karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a procijenjeno je da će za podmirenje troškova tih subjekata biti potrebno oko 30 milijuna kuna.