GORDAN MARAS:

'Premijerka spava već sedam godina'

17.08.2010 u 12:58

Bionic
Reading

'Rebalans proračuna radi se da bi se stvorio preduvjet za nova zaduženja', zaključak je saborskih zastupnika SDP-a Davora Bernardića i Gordana Marasa, koji su u današnjem obraćanju novinarima oštro kritizirali poteze premijerke Jadranke Kosor i ministra financija Ivana Šukera

'Premijerka spava već sedam godina, a posljednju godinu još čvršće spava', rekao je Maras, pozivajući Jadranku Kosor da umjesto svađe s oporbom prione poslu i napravi ono za što je hrvatski građani plaćaju.

Maras je ponovio prijedlog SDP-a da se svi rashodi, osim mirovina, plaća i socijalnih davanja, smanje za 10 posto, čime bi se uštedjelo potrebnih pet milijardi kuna. 'Dojam je da Vlada radi upravo suprotno', rekao je Maras, izražavajući bojazan da se rebalans priprema samo da bi se stvorili preduvjeti za nova zaduženja.

Ministru Šukeru poručio je da ne zna napraviti održivi proračun, jer već drugu godinu predlaže proračun koji nije moguće ostvariti, čime povećava nesigurnost građana. 'Rezultat takve politike je novo zaduživanje po sve lošijim uvjetima', rekao je Maras.

Zagrebački SDP-ovci poručili su da je rebalans proračuna trebalo napraviti već u prvom kvartalu, kada je bilo jasno da neće biti gospodarskog rasta. Predstavljajući SDP-ov prijedlog rebalansa, naglasili su da se fiskalni kapacitet više ne može povećavati te da više nema prostora za nove poreze i nova zaduženja.

'Dosadašnje antirecesijske mjere samo su produbile i produljile krizu', rekao je Bernardić, ustvrdivši da bi gospodarski pad bio manji da nije bilo novih poreza.

'Jedina šansa za Hrvatsku je da se pod hitno napravi aktivna strategija zapošljavanja i sustav poreznih olakšica za investicije', zaključio je Bernardić.