UTJECAJNI SAVJETNICI

Premijer Orešković okružio se libertarijancima

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 11.03.2016 06:59
  • Objavljeno 11.03.2016 u 06:59
Stjepo Bartulica, Tihomir Orešković i Davor Huić

Stjepo Bartulica, Tihomir Orešković i Davor Huić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL

Odabirom Stjepe Bartulice i Davora Huića za savjetnike za vanjsku i unutarnju politiku premijer Orešković pokazao je da cijeni liberalni pristup u promišljanju ekonomskih tema. Oba premijerova savjetnika pripadaju struji istaknutih libertarijanaca koji smatraju da nam treba više kapitalizma ako želimo opstati. Izbor je ozbiljno naljutio sindikalnog čelnika Vilima Ribića koji je Huića nazvao 'neoliberalnim talibanom'

Stjepo Bartulica hrvatskoj javnosti najpoznatiji je kao član crkvene organizacije Opus Dei, predvodnik hrvatskih konzervativaca i pristaša referenduma o braku u organizaciji udruge U ime obitelji. Bartulica, jedan od predvodnika nove hrvatske konzervativne desnice, u potpunosti se slaže s libertarijancima kada je ekonomija u pitanju, ali svjetonazorski, po pitanjima vjere, zastupa konzervativna stajališta.

Davor Huić vlasnik je i direktor agencije Briefing komunikacije i jedan od osnivača Udruge poreznih obveznika Lipa, utjecajnog think-tanka koji se zalaže za smanjenje poreznog opterećenja te manju i efikasniju javnu upravu.

Libertarijanci smatraju da se država treba što manje miješati u osobne izbore pojedinaca. Kada je riječ o gospodarstvu, zagovaraju jačanje slobodnog tržišta i poduzetničkih sloboda, uz minimalan utjecaj države u regulaciji ekonomskih aktivnosti. Shodno tome, zagovaraju privatizaciju državnih poduzeća, osobito onih koja djeluju na konkurentnom tržištu. Podržavaju i snažniji ulazak privatnog kapitala u društvene djelatnosti poput školstva i zdravstva.

Liberalne ekonomske ideje u Hrvatskoj promiče mlađa generacija ekonomista i poduzetnika poput Vuka Vukovića, Velimira Šonje, Nenada Bakića, Saše Cvetojevića… U javnosti djeluju putem nekoliko facebook-grupa, među kojima je najpopularnija Kapitalac blogera Krunoslava Gašparića.

U sferi uprave libertarijanci se zalažu za malu, jeftinu i efikasnu državu. Uz racionalizaciju državne potrošnje, koja uključuje i smanjenje socijalnih prava, to podrazumijeva i deregulaciju odnosno pojednostavljivanje zakonske regulative na svim područjima.

Nedavno je inicijativu u tom smjeru nedavno pokrenula Udruga Lipa, a s obzirom da je premijer Orešković upravo njezinog čelnika uzeo za savjetnika, čini se da su prijedlozi pali na plodno tlo.

Radi se o inicijativi za pametnu regulativu CROFIT koju je udruga Lipa početkom veljače predložila premijeru. Riječ je o sustavnom mjerenju i praćenju propisa i procedura s ciljem smanjenja troškova tvrtaka i građana koje bi do kraja 2017. moglo donijeti uštedu od tri do šest milijardi kuna.

Također, program pretpostavlja osnivanje Ureda za pametnu regulativu pri Uredu predsjednika Vlade kako bi se osigurao kvalitetan nadzor nad reformama te uključenost i predanost javne uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!