zakon na stolu

'Prehrambeni suverenitet': Italija predlaže potpunu zabranu umjetnog mesa, prijatelji životinja na zadnjim nogama

29.03.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Talijanska desničarska vlada Giorgie Meloni predložila je zakonsku zabranu svih vrsta umjetnog mesa uzgojenog u laboratoriju kako bi se očuvala talijanska baština, ali i javno zdravstvo, objavljeno je u srijedu

Ako parlament izglasa zakon, svi koji će se baviti proizvodnjom sintetičkog mesa bit će kažnjeni s po 60.000 eura. Francesco Lollobrigida, ministar poljoprivrede i po novom 'prehrambenog suvereniteta' poručio je kako je zaštita tradicije vrlo važna.

Lokalna mesari i poljoprivrednici podržali su potez vlade, dok su očekivano razočarani klimatski aktivisti i prijatelji životinja koji tvrde da laboratorijski uzgojeno meso pomaže smanjiti štetne emisije stakleničkih plinova.

Zakonski prijedlog uslijedio je nakon što je talijanska vlada već zabranila upotrebu brašna koje nastaje preradom kukaca, braneći kako kažu 'mediteransku kuhinju'.

Lollobrigida, inače član desničarske Talijanske braće kaže da umjetno meso ne garantira kvalitetu te da šteti tradicionalnoj mediteranskoj kulturi hrane i vina. Osim mesa, Talijani planiraju zabraniti i laboratorijsku uzgojenu ribu ali i sintetičko mlijeko.

U SAD je u studenom 2022. odobren uzgoj piletine za ljudsku konzumaciju, dok su je Singapur još 2020. odobrio laboratorijski uzgoj pilećih prutića.

Za sad niti jedna zemlja EU-a nije odobrila ljudsku potrošnju umjetnog mesa. Međunarodna organizacija za zaštitu životinja (OIPA) tvrdi kako se meso uzgojeno iz stanica životnja ne šteti životinjama, stabilnosti klime niti sigurnosti prehrane.