SVEČANOST U MSU

Predstavljena monografija 'Adris, jedna hrvatska priča'

19.05.2016 u 19:57

Bionic
Reading

Adris grupa predstavila je u četvrtak monografiju 'Adris, jedna hrvatska priča' koja govori o razvoju i poslovnom uspjehu Adris grupe te njezinom gospodarskom i širem društvenom utjecaju

U monografiji predstavljenoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, analiziraju se načela poslovne prakse Adris grupe kao i doprinos te hrvatske korporacije kulturi i znanosti, kroz autorska viđenja šestorice stručnjaka i znanstvenika.

Među ostalim, analiziraju se Adrisov poslovni model i investicije, posebnosti upravljanja, stvaranje i razvoj brendova, doprinos očuvanju nacionalnih vrijednosti, inovativni marketing te ulaganja u kulturu, umjetnost i znanost.

Urednik monografije je Predrag Grubić, a autori Božo Skoko, Kristijan Kotarski, Velimir Srića, Tihomir Vranešević, Maroje Mrduljaš i Igor Zidić

U prigodi promocije monografije, na platou Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba najvažnijih arhitektonskih i dizajnerskih projekata Adris grupe.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo da je Adris u deset godina prihode povećao pet puta, dobit deset puta, a vrijednost kapitala dvadeset puta, uz godišnje investicije veće od pola milijarde kuna.

Ta su postignuća po njegovim riječima plod znanja, kreativnosti, poduzetničke odvažnosti i poslovne izvrsnosti.

Adris grupa je u 2015. godini ostvarila ukupni prihod od 8,67 milijardi kuna i neto dobit iz poslovanja od 389 milijuna kuna, što je, u usporedbi s 2014. godinom povećanje od 21 posto. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 370 milijuna kuna, što je jedan posto više od 2014. Tomu treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja.

Krajem rujna prošle godine, British American Tobacco od Adrisa je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice - Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Transakcija je nakon odbitka obveza TDR-a, iznosila 505 milijuna eura i njome je Adris završio stratešku transformaciju te se danas bavi turizmom, proizvodnjom zdrave hrane i osiguranjem, kroz tvrtke Maistra, Cromaris i Croatia osiguranje.