BORBA PROTIV INFLACIJE

Šef Bundesbanka: Podizanje kamatnih stopa u eurozoni nije završeno

22.03.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Europska središnja banka još nije završila s podizanjem kamatnih stopa u eurozoni, naglasio je čelnik njemačke središnje banke Joachim Nagel, dodavši i da se približavaju razini na kojoj će kočiti gospodarsku aktivnost

ECB-ove protuinflacijske mjere donose rezultate ali borba protiv inflacije još nije završena, rekao je predsjednik Bundesbanka u intervjuu britanskom poslovnom listu Financial Timesu, objavljenom u srijedu.

Banka se mora oduprijeti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku nakon dosezanja vrhunca inflacije jer bi se mogla ponovo rasplamsati, ustvrdio je Nagel.

ECB je prošli tjedan ponovno podigao ključne kamatne stope za pola postotna boda, potvrdivši da i dalje namjerava krotiti rast cijena kočenjem potražnje.

Guverner njemačke središnje banke priznao je u razgovoru za FT da se kamatne stope približavaju razini na kojoj će kočiti gospodarsku aktivnost.

Savjetnici njemačke vlade procjenjuju da će najveće europsko gospodarstvo ove i iduće godine slabije rasti, istaknuvši među razlozima pogoršane uvjete financiranja koji će omesti ulaganja.

Zbog previranja u bankarskom sektoru ECB je na prošlotjednoj sjednici ipak pokazao više spremnosti na prilagodbu smjera, nakon opetovanih poruka da neće posustati u borbi protiv inflacije.