VOĆARI VLADI:

'Predlažemo da u poljoprivredi sezonac može biti svatko'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2012 16:13
  • Objavljeno 02.02.2012 u 16:07
ledena_berbavinograd traminac

ledena_berbavinograd traminac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

Voćari traže od nadležnih institucija rješavanje problema sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi te predlažu izradu novog zakona o sezonskom zapošljavanju, istaknuto je na današnjem okruglom stolu o problematici sezonske radne snage u poljoprivredi koji je održan u organizaciji Odbora za voćarstvo Hrvatske poljoprivredne komore

Naime, sada poslodavac mora radnika zaposliti na određeno vrijeme, a pošto u poljoprivredi nema kontinuiteta rada, takvo zapošljavanje poslodavca opterećuje i troškovima i papirologijom.

Zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković kaže kako problem sezonske radne snage treba riješiti na način kako je to regulirano u zemljama Europske unije (EU).

U Francuskoj se primjerice sezonac može angažirati i na jedna sat, rečeno je.

Bude li Hrvatska kad uđe u EU i dalje radnu snagu plaćala po sadašnjem zakonu onda hrvatska poljoprivreda nema nikave šanse da opstane u Europi, kazao je Ivković.

U poljoprivredi nema kontinuiteta rada, sezonca trebamo nekada dva, nekada tri dana, nikad u kontinuitetu nema više od tri, četiri radna dana posla i stoga je stav poljoprivrednika da se sezonska radna snaga treba tretirati kao što se tretira u europskim zemljama, kazao je.

To znači da u poljoprivredi može raditi svatko, određeni broja dana u godini, i novac koji zaradi ne treba biti opterećen velikim davanjima, već između 10 i 16 posto od njegove zarade, kazao je.

Predlažemo da u poljoprivredi sezonac može biti svatko, da primjerice kao što je to vani regulirano, možete uzeti godišnji i brati mjesec dana jabuke kod pet poslodavca. Dobivate određene markice i na taj način se zna da niste radili više od 60 ili 90 dana godišnje, ovisno kako je to u kojoj zemlji regulirano, rekao je.

Voćari traže niže doprinose za sezonsko zapošljavanje te smatraju kao treba pojednostaviti proceduru prilokom zapošljavanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi