preslagivanje

PPD kupio 6,4 posto Fortenova grupe, dionice preuzeo od malih dobavljača i banaka

17.01.2020 u 20:52

Bionic
Reading

Prvo plinarsko društvo, odnosno njihov matični koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je šest posto vlasništva Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, neslužbeno je doznao Bloomberg, a to su za Jutarnji list potvrdili u ENNA grupi.

“ENNA grupa raspolaže s takozvanim Kompletima novih instrumenata, izdavatelja tvrtke Fortenova Group TopCo B.V., koji nose oko 6,4 posto glasačkih prava na skupštini izdavatelja. Riječ je o vrijednosnim papirima kojima se trguje na sekundarnom financijskom tržištu. Mi smo grupacija koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom. Istodobno, kontinuirano ulažemo u projekte i kompanije u hrvatskom gospodarstvu za koje smatramo da imaju potencijal razvoja”, stoji u odgovoru na pitanje Jutarnjeg lista, koji je potpisao Damir Spudić, direktor financija ENNA grupe.

U Fortenova grupi su rekli da ne mogu komentirati vlasnička preslagivanja. Već su neko vrijeme kružile glasine da PPD okrupnjava svoj udio u Fortenova grupi, ali ovo je sada i službena potvrda tih informacija. To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe vjerovnika Agrokora, a vlasnička struktura Fortenova grupe prije ovih transakcija govorila je kako ruska Sberbank ima 39 posto udjela, ruska banka VTB trži 7,5 posto udjela, “imatelji obveznica”, koje predvodi fond Knighthead Capital Management iz SAD-a, drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea, koje imaju 15,3 posto udjela, od čega Zagrebačka banka 2,9 posto.

Na kraju su bili dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru. Navodno je ENNA grupa kupovala dionice baš od malih dobavljača, poput Francka, i nekih banaka, a zasad je teško spekulirati zbog čega je PPD krenuo u okrupnjavanje portfelja u Fortenova grupi.