400 tražbina na 15.000 stranica

Poznat datum ročišta za ispitivanje tražbina od Div grupe

01.09.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu za 22. rujna zakazao je novo ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Div grupe u predstečaju, krovne tvrtke poduzetnika Tomislava Debeljaka, na koje su pozvani vjerovnici, punomoćnik te tvrtke i predstečajna povjerenica Irena Kelava

Ročište zakazano za 31. kolovoza bilo je otkazano zbog, kako se navodi, tehničkih razloga i na prijedlog punomoćnika te tvrtke. Sudska odluka uslijedila je nakon prošlotjednog izvješća povjerenice Kelave u kojem se navodi da je dosad zaprimljeno više od 400 prijava tražbina vjerovnika na više od 15.000 stranica, koje još uvijek nisu sve dostavljene sudu.

U izvješću se navodi kako je od pokretanja predstečaja krajem travnja Div grupa nastavila redovno poslovanje te da ima 786 zaposlenih radnika i prosječne mjesečne priljeve od 30 milijuna kuna. Navodi se i da od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu krajem travnja zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja tvrtke, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna, utvrđene polovicom travnja.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je Div grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava Debeljakova krovna tvrtka.

  • +3
Intervju s Tomislavom Debeljakom Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'U tom smislu je dužnik trenutno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada. Pored navedenog, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi', navodi se u prijedlogu.

Div grupa, osim što je specijalizirana za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, bilo je istaknuto u podnesku.