ANALIZA TPORTALA

Istražili smo koji su uzroci kraha Debeljakova poslovnog carstva i zašto je slučaj jako sličan Agrokoru Ivice Todorića

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 03.05.2022 08:50
  • Objavljeno 03.05.2022 u 08:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; M. Šabić/Pix

Nakon višemjesečne financijske agonije prošlog tjedna pokrenut je predstečajni postupak nad splitskim brodogradilištem. Pročešljali smo 'krvnu sliku' Debeljakova poslovnog carstva i istražili koji su glavni uzroci financijskog sloma

Prema objašnjenju iz Brodosplita, splitski škver zapao je u financijske poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske VTB banke, obuhvaćene zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kako bi premostio financijske probleme, vlasnik DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak pokušao je dobiti sredstva od HBOR-a pozivajući se na višu silu i interese spašavanja proizvodnje.

No kako u HBOR-u nisu našli shodnim dodatno se izložiti brodogradilištu, Debeljak je pokrenuo predstečajni postupak. Prethodno je isto to učinio za DIV grupu, matično poduzeće koje je financijski pomagalo Brodosplitu zbog problema s refinanciranjem kredita ruskog VTB-a.

Prema podacima predanim Trgovačkom sudu, predstečaj je zatražen zbog blokade računa i nemogućnosti podmirenja dospjelog duga od 44,6 milijuna kuna. Zanimljivo je to da se najveći dio tog duga odnosi na povezana društva u 100-postotnom vlasništvu Brodoplita. Riječ je o tvrtkama Brodogradilište specijalnih objekata i Dream One Shipping, a koje su sjele na račun Brodosplita s iznosom od 28,2 milijuna kuna. Državi po osnovi poreza i doprinosa Brodosplit duguje oko pola milijuna kuna, a ostalo su uglavnom manji računi za komunalije i sitnije nabavke.

Brodosplit u brojkama

Ukupna imovina: 2,37 milijardi kuna
Kapital i rezerve: 1,22 milijarde kuna
Financijske obveze: 668,4 milijuna kuna
Blokada računa: 44,6 milijuna kuna
Izloženost države prema škveru: HBOR 70 milijuna eura, državno jamstvo 32 milijuna eura
Broj zaposlenih (zajedno s DIV Grupom): 4000

Vadio se na privremene teškoće

Debeljak ističe da je riječ o relativno malom dugu u odnosu na promet brodogradilišta, dajući do znanja da je riječ o privremenim teškoćama. No uvid u bilancu i strukturu financijskih obveza ukazuje na dublje poremećaje u poslovanju splitskog škvera.

Vrijednost ukupne imovine Brodosplita iznosi 2,37 milijardi kuna, omjer zaduženosti i vlastitog kapitala je otprilike pola-pola i ne ukazuje na prezaduženost kompanije. Međutim problem leži u strukturi obveza. Naime najveći dio obveza je kratkoročnog karaktera i nekoliko puta premašuje kratkoročnu imovinu.

  • +4
  • +1

Tomislav Debeljak

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Među kratkoročnim obvezama prevladavaju bankarski krediti koji su ovih dana stigli na naplatu. Najvećim je dijelom riječ o kreditima ruske VTB banke za financiranje dva brodograđevna projekta, od kojih je krajem ožujka dospio kredit s iznosom glavnice od 50 milijuna eura, koji nosi sudužništvo DIV grupe, a sredinom travnja dospio je i drugi ukupnog iznosa glavnice od 32 milijuna eura.

U Brodosplitu ističu da su sankcije Rusiji onemogućile daljnju realizaciju kredita, no izgleda da je suradnja ranije pukla jer je VTB banka još u studenom prošle godine uskratila dodatnih osam milijuna eura za dovršetak gradnje malog polarnog kruzera Janssonius.

Jedrenjakom uplovili u veće probleme

Ključni problem je prethodni projekt, veliki jedrenjak Golden Horizon, financiran prvim kreditom od 50 milijuna eura. Zbog razilaženja s originalnim naručiteljem tog posla jedrenjak na kraju nije isporučen i naplaćen, već je predan na upravljanje Brodosplitovoj kompaniji na Maršalovim Otocima.

Jedrenjak Golden Horizon financiran je prvim kreditom od 50 milijuna eura

Jedrenjak Golden Horizon financiran je prvim kreditom od 50 milijuna eura

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Slična je sudbina i polarnog kruzera Janssonius, još nedovršenog. Prvobitni naručitelj odustao je zbog kašnjenja pa je Brodosplit ugovorio posao sam sa sobom, odnosno s Brodosplitovom tvrtkom na Maršalovim Otocima - Polaris Expeditionsom.

Dakle Brodosplit je u izgradnju dva broda utrošio više od 80 milijuna eura, ali ih nije uspio prodati i naplatiti.

Da u splitskom škveru nije problem samo kratkoročna nelikvidnost, upozorio je na to i ministar financija Zdravko Marić. 'Krediti su najvećim dijelom povučeni. Dakle sredstva su odobrena. A jedan od ta dva broda čak je i završen. Ne vidim kako su tu konkretno sankcije i situacija s VTB bankom utjecale na funkcioniranje Brodosplita', izjavio je Marić na upit novinara.

  • +5
  • +2

Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu zbog blokade ruske banke

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Apostrofirao je da od splitskog škvera postoje i dodatni zahtjevi za likvidnošću i podrškom u novim poslovima, što će HBOR razmotriti. 'No treba raščlaniti cijelu tu priču', poručio je Marić, dodajući da se vode razgovori s Brodosplitom, a HBOR to uvijek čini u najboljoj vjeri i namjeri.

Napomenuo je i da je HBOR izložen Brodosplitu u iznosu od oko 70 milijuna eura, a tu je i izdano jamstvo države za izgradnju broda od 32 milijuna eura.

Dodirne točke

Debeljakova poslovna drama podsjeća na financijski krah Ivice Todorića, kojemu su lokalni kreditori zbog nelikvidnosti i netransparentnosti poslovanja uskratili podršku, a zadnje utočište našao je u ruskim bakama.

O sudbini Brodosplita i DIV-a te njihovih oko 4000 radnika sada će, kao i u slučaju Agrokora, odlučivati vjerovnici, a presudnu riječ imat će ruska banka kao najveći vlasnik duga. Hoće li Debeljak dobiti povjerenje za nastavak brodograđevne djelatnosti ili će vjerovnici odlučiti drugačije, vidjet ćemo nakon okončanja predstečajnog postupka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!