ENERGETSKA UČINKOVITOST

Potrošnja energije čini 20 posto BDP-a

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 15:32
  • Objavljeno 03.02.2009 u 14:40
plin, nafta, energija, elektrana

plin, nafta, energija, elektrana

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

U Hrvatskoj su potencijali za poboljšanje energetske učinkovitosti veliki, budući da je potrošnja primarne energije po jedinici BDP-a za oko 12 posto viša nego što je prosjek u državama Europske unije, istaknuo je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prilikom obilježavanja prve godišnjice projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske

U sklopu obilježavanja godišnjice projekta SGE predstavljen je pregled rezultata i aktivnosti u prvih godinu dana provedbe. SGE projekt dio je većeg projekta Poticanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, koji također u suradnji provode MINGORP i UNDP, uz financijsku potporu FZOEU-a i GEF-a. O tom projektu govorila je Vlasta Zanki, ujedno i voditeljica komplementarnog programa Dovesti svoju kuću u red koji se bavi zgradama u vlasništvu i korištenju Vlade Republike Hrvatske. Dunja Fadljević, voditeljica SGE projekta prezentirala je sam projekt, dok su njezini suradnici predstavili rezultate pojedinog područja provedbe.

Potpisivanjem Pisma namjere gradovi i županije aktivno se uključuju u projekt. Dosad je Pismo namjere potpisalo 79 gradova i županija, među kojima je i šest najvećih gradova u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar i Slavonski Brod.

Uredi za gospodarenje energijom u kojima rade odgovorne osobe za to područje djeluju u 44 grada i županija, energetsku politiku je donijelo 33 gradova i županija, a Info centar energetske efikasnosti je osnovan u 20 gradova i županija. Sve to uključuje velik dio populacije i preko 7.000 zaposlenika u upravi, oko 5.300 zgrada za koje se prikupljaju svi podaci o njihovim građevinskim karakteristikama i potrošnji energije.

U razdoblju od 2004. do 2009. godine Fond je za 523 energetska projekta odobrio 265,23 milijuna kuna. Ulaganjima u navedene projekte smanjuju se emisije stakleničkih plinova u prosjeku za više od 800.000 tona godišnje.

U ostvarivanju svog strateškog opredjeljenja Fond je, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i UNDP-om, prihvatio projekt Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj, za koji je do 2009. godine odobreno devet milijuna kuna te projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama za koji je odobrio 20 milijuna kuna. Radi daljnjeg poticanja energetske učinkovitosti Fond je prihvatio i Program za učinkovito korištenje energije u objektima u vlasništvu RH Dovesti svoju kuću u red, za koji je do 2012. godine osigurao 47 milijuna kuna.

Samo za ova tri nacionalna projekta, koje je podržala Vlada RH, Fond je odobrio preko 76 milijuna kuna. Ovom podrškom Fond je ukazao da je stalna skrb o zaštiti okoliša, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije jedna od temeljnih komponenti održivog razvitka i temeljna odrednica u ostvarivanju djelatnosti Fonda.

Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, u pozdravnom je govoru istaknuo vrijednost ovog projekta koji je u samo godinu dana uspio potaknuti 127 gradova i 20 županija na razmišljanje, ali i odgovornije ponašanje prema potrošnji energije i svojim troškovima za energente. Naveo je da se gotovo pola količine vode koja se potroši u Hrvatskoj troši neefikasno te da se lako može sačuvati. Također je napomenuo da se primjenom mjera energetske učinkovitosti na troškovima za energiju može uštedjeti i 20-30 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi