predsjednik ne dvoji

'Potpuno moguće, BiH u EU za godinu dana. Koga bi to ugrozilo?'

27.09.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je da je rješenje migrantskog pitanja integracija BiH u Europsku uniju

'Hrvatska policija radi koliko može. Mislim da ne krše svoje ovlasti. Kontrole koje rade Slovenci i Austrijanci na cestama su ok. Ali kao da će migranti ići cestama. Sigurno neće ići na Breganu. Više to rade zbog javnosti. Što učiniti? BiH je problem. Ona ne funkcionira i treba je što prije integrirati u EU', istaknuo je Milanović, a danas je sudjelovao u berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Prema njegovom mišljenju, Bruxelles tretira BiH kao koloniju, pacijenta na aparatima.

'Ne daju im da dišu. Jedni su navodno vezani za islamizam, drugi su odašiljači malignih ruskih utjecaja. Ajmo ih integrirati. Ako Ukrajina može biti kandidat, onda je BiH već trebala biti u EU. To je potpuno moguće za godinu dana. Koga bi to ugrozilo? Jedino što se može dogoditi je da EU pokupi najpametnije ljude tamo', rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i izjavu premijera Plenkovića da je SDP opstruirao ulazak Hrvatske u Schengen.

'Ne znam o čemu govori. Je li on bio u berbi ili ja? Je li se napio? Hrvatska je imala uvjete za Schengen još 2016. godine, nemojmo se ponašati kao blesava djeca. Sve što Plenković dalje priča je krivo', rekao je.

  • +31
Diplomatska berba grožđa Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Dotaknuo se navijača u Grčkoj, ponavljajući da su uzeli ljude za taoce i žele još.

'Kad popuštaš, to imaš. To se zove povjerenje jer uhidbeni nalog u EU radi na povjerenju, a onda shvatiš da neki to zloupotrebljavaju. Njemačka to dobro tumači, a Grčka to koristi za unutarnje političke potrebe. Da vodim Vladu, vodio bih je drugačije, ali ne mogu reći kako', dodao je.