veliki iskorak

Potpisan je Sporazum za tehnološki napredak Hrvatske. Evo tko je uključen, što ćemo svi imati od toga i koja je uloga 5G mreže

31.10.2021 u 17:11

Bionic
Reading

U utorak je u Zagrebu potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske, čiji su potpisnici ministarstva mora, prometa i veza, zdravstva, gospodarstva i održivog razvoja, prostornog uređenja i graditeljstva, Hrvatska udruga poslodavaca te regulator tržišta komunikacija HAKOM. Pobliže smo istražili koji su ciljevi ovog ambicioznog sporazuma te kakve bi se prednosti građanima, poduzećima i državi on trebao donijeti

Potpisnici sporazuma prepoznali su razvoj 5G mreže kao prioritet, koji je kao strateški prioritet prepoznat na razini cijele Europske unije, koja je razvoj infrastrukture za mrežu pete generacije proglasila nužnim kako bi se Europa pozicionirala kao globalni predvodnik na tržištu 5G usluga. Na tu je temu donesen i Akcijski plan za 5G mrežu te je na snagu stupila Direktiva o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija.

'Ne treba izmišljati toplu vodu, nego stvari koje su već napravljene implementirati u Hrvatsku. Svjesni smo karaktera 5G mreža i jasno nam je da filozofija izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola mora biti modificirana i brža te uz manje administrativnih prepreka. 5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske, ne samo zbog 'zabave' ili 'mode', jer teško je zamisliti bilo kakvu industrijsku investiciju bez brzih komunikacijskih sustava', kazao je prilikom potpisivanja Sporazuma ministar graditeljstva Darko Horvat.

'Zahvaljujući 5G tehnologiji povezivat će se milijardi uređaja i sustava u obrazovanju, zdravstvu, sigurnosti, industriji, istraživanju i razvoju, poljoprivredi, prometu i energetici. Kako se digitalna tehnologija integrira u poslovne i javne procese, povećava se gospodarska produktivnosti i osigurava viša razina kvalitete javnih usluga te općenito bolja kvaliteta života građana', stoji u preambuli Sporazuma.

Konkretno, za šire komercijalno uvođenje 5G tehnologije, navodi se, potrebna je kontinuirana i koordinirana suradnja javnog i privatnog sektora kako bi potaknula i unaprijedila ulaganja na koristi građana, ali i gospodarstva.

Hrvatska udruga poslodavaca, kao jedan od partnera, pokrenuo je i vodi inicijativu 'Povezani smo sigurni' čiji su ciljevi među ostalim, informirati i educirati javnosti o utjecaju digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, sigurnost i energetiku, a na čijoj će provedbi surađivati i ostali potpisnici Sporazuma.

  • +4
HUP Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

Kao ciljeve inicijative 'Povezani smo sigurni', u HUP-u navode: davanje odgovora javnosti radi pozivanja razine razumijevanja o važnosti razvoja suvremene elektroničke komunikacijske infrastrukture i njezinom utjecaju na zdravlje; jačanje razumijenjava o dobrobitima i potencijalnim mjerama opreza primjene 5G tehnologije u obrazovanju, zdravstvu, sigurnosti, ICT industriji, istraživanju i razvoju, poljoprivredi, prometu i energetici; povećanje osjećaja povezanosti koji osigurava korištenje suvremenih tehnologija, ali i poticanje javnosti na odgovorno konzumiranje sadržaja koji donose nove tehnologije te osvješćivanje o rizicima za zdravlje koji mogu nastati uslijed pretjeranog korištenja tehnologija; i jačanje podrške razvoju elektroničke komunikacijske infrastrukture kao ključnog preduvjeta za tehnološki napredak i društveni prosperitet.

"U teškim trenucima i pandemije i potresa osigurali smo velike kapacitete koji su bili potrebni za rad od kuće, za edukaciju na daljinu, za digitalnu kupovinu, digitalnu zabavu", istaknuo je Tomislav Makar iz udruge HUP ICT navodeći kako se ICT pozicionirao kao pomoć za sve industrijske domene, od turizma do digitalne kupovine.

ICT kreira poslove, inovativne usluge i servise sa dodanom vrijednošću, kazao je te dodao kako je kičma modernog ICT-a dobra povezivost i dostupnost širokopojasnog interneta, pri čemu ključnu ulogu igra 5G mreža. Bez 5G mreže, nema ubrzane transformacije privatnog i javnog sektora niti premošćivanja jaza koji postoji između urbanih i ruralnih sredina.