logistička tvrtka

Pošta Slovenije kupila 72 posto dionica Intereurope

10.05.2019 u 18:58

Bionic
Reading

Pošta Slovenije u petak je objavila da je sklopila ugovor o kupnji 72 posto dionica logističke tvrtke Intereuropa iz Kopra, a po zaključenju te transakcije će postati najveća logistička tvrtka u Sloveniji

Pošta Slovenije je sklopila ugovor s konzorcijem banaka o kupnji 72,13 posto dionica Intereurope, navodi se u priopćenju, u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

Prema priopćenju, zaključenje transakcije se očekuje u drugoj polovici ove godine, s obzirom da se treba dobiti i odobrenje regulatora odnosno agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Iz Pošte Slovenije najavljuju da će, nakon kupnje većinskog udjela, u zakonskom roku objaviti i ponudu za preuzimanje preostalih dionica Intereurope, koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi.

Pošta Slovenije će, u slučaju uspješnog završetka stjecanja Intereurope, postati najveća logistička tvrtka u Sloveniji s ciljem da postane vodeći logistički operater na tržištu regije jugoistočne Europe, gdje postoji snažna konkurencija pružatelja usluga, ističu iz te tvrtke.

Slovenski mediji prenose da je Pošta Slovenije u utrci za kupnju koperske logističke tvrtke 'pobijedila' britansku logističku tvrtku Xpedator.

Prema pisanju poslovnog dnevnika "Finance", Pošta Slovenije je za nešto više od 72 posto dionica Intereurope, prema neslužbenim informacijama, ponudila 100 milijuna eura, od čega će 60 milijuna eura upotrijebiti za podmirenje potraživanja vjerovnika.

Grupa Pošta Slovenije je lani ostvarila prihode od prodaje od 250,7 milijuna eura, a dobit je iznosila 10,4 milijuna eura (godinu ranije bila je 8,9 milijuna eura), navodi se u priopćenju te slovenske tvrtke.

Po podacima s internet stranice Intereurope, tvrtka ima 12 povezanih tvrtki u devet zemalja, a posluje i u Hrvatskoj.

Grupa Intereuropa je lani ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 160,4 milijuna eura, što je sedam posto više nego godinu ranije, a ostvarila je neto dobit od 4,7 milijuna eura, dok je 2017. godine poslovala s gubitkom od gotovo dva milijuna eura, podaci su iz financijskog izvješća koje je tvrtka objavila u ožujku ove godine.