drvno-tehnološka konferencija

Poslovna budućnost drvne industrije neizvjesna: Koronakriza je pokosila cijeli sektor

29.06.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Drvno-prerađivački sektor je snažno pogođen krizom izazvanom panedemijom koronavirusa i poslovna mu je budućnost neizvjesna, a iako se poslovanje oporavlja nakon prvog udara krize i nadalje je potrebna snažnija potpora Vlade gospodarstvenicima, istaknuto je u ponedjeljak na 17. drvno-tehnološkoj konferenciji

To se središnje godišnje okupljanje drvnog sektora Hrvatske i regije u ponedjeljak i utorak održava u Opatiji u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, a središnje su mu teme podrška izvozu i zapošljavanju.

Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran ocijenio je da je pandemija Covid-19 uzrokovala velike poremećaje u poslovanju drvnog sektora. Dogodio se zastoj logistike i svjetskog transporta, kriza je globalna, a posljedice su pad cijena pa i dampinške cijene, što je pokosilo cijeli sektor, kao i nelikvidnost, ustvrdio je Kavran.

Predstavnik tvrtke Spin Valis Zdravko Jeličić kaže da su tek 2019. godine dosegli razinu proizvodnje i izvoza kao prije krize 2008. godine, a sada ponovno vlada neizvjesnost. Poslovanje tvrtke se oporavlja nakon prvog udara korona krize, ali smo svjesni da nas čeka duga recesija, upozorio je. 

Sherif grupa je najviše izvozila u Egipat i Vijetnam, a sada se Egipat polako vraća, ali ne i Vijetnam, rekao je predstavnik te tvrtke Damir Pašić. 

I Stolarija Ratković postupno povećava svoj izvoz u Egipat, rekla je u ime te tvrtke Renata Ratković, ističući i kako proteklih mjeseci nisu otpuštali radnike te su to vrijeme iskoristili za dugo odgađane remonte, popravke i čišćenja. 

Daniel Smiljanić iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskog komori (HGK) ustvrdio je da bi stanje u sektoru sada bilo mnogo lošije bez Vladine potpore i mjera, ali i pozvao na snažniju potporu gospodarstvenicima u promociji i nastupima na međunarodnim sajmovima.

Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš istaknuo je da je sedam od deset najvećih kupaca drvnih sortimenata Hrvatskih šuma tijekom krize izvijestilo da neće moći preuzeti ugovorenu robu. Proizvodnja i izvoz se oporavljaju tako da su skladišta trupaca gotovo prazna, a svi zainteresirani će dobiti ugovorene količine, poručio je. 

Hrvatske šume su, dodaje, nastojale pomoći gospodarstvenicima produljenjem rokova plaćanja sa 60 na sto dana.

Osvrćući se na neke optužbe da Hrvatske šume loše gospodare šumama, Fazekaš je istaknuo da su po statističkim podacima površine pod šumama u Hrvatskoj u 20 godina povećana za 17 posto, po čemu je Hrvatska u europskom vrhu.