PISALI PANENIĆU

Poslodavci složili listu zahtjeva: Traže radikalne promjene u javnoj nabavi

29.03.2016 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je na konferenciji za novinare u utorak prijedloge najvažnijih izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi kojima bi se trebala osigurati veća transparentnost i učinkovitost tog sustava

HUP je svoje prijedloge predao ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću. Cilj je predloženih izmjena zaštita privatnog i javnog interesa, a u izradi dokumenta od 2014. sudjelovalo je preko 40 sudionika malih, srednjih i velikih poduzeća.

'Javnom nabavom nitko nije bio zadovoljan, ni oni koju kupuju niti oni koji prodaju. Sustav javne nabave vrijedan je 42 milijardi kuna pa je njegovo funkcioniranje vrlo važno. Europska komisija je objavila da je naš Zakon o javnoj nabavi jedan od najkorumpiranijih u Europi, dakle dijele naš stav', rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Mogli bi uštedjeti milijarde

Smatra da je HUP-ov prijedlog reforme dobar put koji bi trebao prepoznati i Sabor kako bi se stvorile uštede u proračunu od nekoliko milijardi kuna.

Od najvažnijih izmjena koje su predložili, u HUP traže jasnije preciziranje instituta profesionalnog propusta i poticanje edukacije za korištenje tog termina. Nadalje traže da se bolje definira pojam 'neuobičajeno niske cijene' koja je često izvor narušavanja tržišne utakmice.

Predlažu i da se interne akte o javnoj nabavi na koje se Zakon ne odnosi objavi na internetu. Traže i hitno smanjenje administracije koja usporava i poskupljuje javnu nabavu te da početak roka za žalbe na nabavu počne teći od otvaranja ponuda.

Član radne skupine koja je radila na predloženim izmjenama Zakona Sadmir Hošić pozvao je i na bolje korištenje instituta 'Okvirnog sporazuma' koji se ne koristi često. Boljom primjenom okvirnog sporazuma tj. njegovom primjenom na dulji rok mogla bi se popraviti kvaliteta usluga koje dugo traju, poput prijevoza djece u školu.

Petar Lovrić, član izvršnog odbora HUP-a zadužen za male i srednje poduzetnike dodao je kako je vidio natječaje za koje se iz aviona vidi da su pisani kako bi se poslovi namjestili.


Djeca jedu hranu pred istekom roka trajanja

'Europa prigovara jer vidi da su ljudi izgubili vjeru u javnu nabavu koja ima strahovit utjecaj na ekonomiju. Korisnici javne nabave su naša djeca, razmislite želite li da vam dijete u vrtiću jede hranu koja je pred istekom roka trajanja. Kada u školama padaju stropovi djeci na glavu i kada uzimamo lijekova po kunu u zemljama trećeg svijeta – i to je javna nabava. Svi smo mi žrtve najniže cijene', rekao je Lovrić. Objasnio je i kako se zloupotrebljava bjesomučno parničenje i prigovaranje na natječaje.

Milka Kosanović iz HUP-a dodala je kako kriterij najniže cijene posebno opasan u zdravstvu u kojem su korisnici nabave svi građani Hrvatske.

Zaključno, u HUP-u su prezentirali neke od poražavajućih statistika o javnoj nabavi u Hrvatskoj.

Primjerice, na prosječnom natječaju sudjeluju samo 3,2 ponuditelja, a u 45 posto slučajeva na natječaj stiže samo jedna ponuda. U 74 posto poduzeća, prema ispitivanju Eurobarometra, drži se da se natječaji pišu kako bi određena tvrtka dobila natječaj.

'U primjeni kriterija ekonomski najpovoljnije ponude zaostajemo za Europskom unijom. Kod nas se skoro svi natječaji raspisuju po kriteriju najniže cijene, a taj kriterij garantirano ne donosi optimalnu kvalitetu', rekao je Hošić te je dodao kako su Paneniću predložili i ukidanje administrativne zabrane korištenja PR kompanija za potrebe Vlade.

AmCham: Podržavamo izmjene u javnoj nabavi

Nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca održala konferenciju za novinare na kojoj su objavili svoje prijedloge za poboljšanje javne nabave, priopćenjem se oglasila i Američka gospodarska komora (AmCham), koja također zagovara izmjene u tom procesu 'Uzimanjem u obzir ukupnih troškova i učinkovitosti proizvoda ili usluge kroz dulji rok, što uključuje i dimenzije kvalitete i inovacije, pokazuje se stvarna cijena proizvoda ili usluge. Na taj se način potiče konkurencija i razvoj kvalitetnih proizvoda i usluga za krajnje korisnike te ostvaruje ušteda javnih sredstava na dulji rok zbog manje potrebe za dodatnim održavanjem i zamjenama.', izjavila je izvršna direktorica Američke gospodarske komore, Andrea Doko Jelušić. Predsjednik AmChama Berislav Horvat istaknuo je da na temelju iskustava članova, poduzeća u domaćem i stranom vlasništvu, smatra kako je najveći problem za sudionike u hrvatskim postupcima javne nabave pravna nesigurnost, koja u najvećoj mjeri proizlazi iz neujednačene primjene propisa. AmCham predlaže uvođenje e-platforme koja bi omogućila pretraživanje odluka nadležnih tijela te dovela do ujednačavanja stajališta i veće predvidljivosti za sudionike postupaka javne nabave. Neučinkovitost sustava javne nabave, navodi se u priopćenju, pogotovo je vidljiva u velikom broju žalbenih postupaka, a budući da je temeljem odgovarajuće žalbe moguće isključiti ponudu iz natječaja zbog manjih proceduralnih i administrativnih propusta.