PODNIO OSTAVKU

Posljednji visokopozicionirani Todorićev čovjek otišao iz Agrokora

18.04.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Damir Kuštrak podnio je prije dva dana ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Mercatora, pišu slovenske Finance. Slovenski trgovački lanac koji je u vlasništvu Agrokora, u priopćenju objavljenim na Ljubljanskoj burzi, nije naveo razlog ostavke. Kuštrak je bio zadnji od stare garde koja je upravljala koncernom za vrijeme Ivice Todorića

Dolaskom Ante Ramljaka Kuštrak je iz Nadzornog odbora Agrokora prebačen na isto mjesto u Mercator.

Sredinom listopada prošle godine Kuštraka je s ostalim bivšim čelnicima koncerna privela policija u sklopu istrage oko nezakonitosti u poslovanju Agrokora. Ta istraga još uvijek traje. Bez obzira što se našao među osumnjičenicima, povjerenik je Kuštraka zadržao u kompaniji.

Poslovna karijera tog diplomiranog građevinara usko je povezana s Agrokorom. U Todorićev koncern došao je kao 38-godišnjak, sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, 1994. i odmah je sjeo u fotelju starijeg potpredsjednika kompanije. Bio je zadužen za prehrambenu industriju, Ledo, Jamnicu, Bobis, Solanu Pag i dr.

Njegovom dolasku u Agrokor sigurno je kumovalo i to što mu je otac dobar prijatelj s Todorićem.

Za Todorića je radio šest godina, da bi 2000. kao član HSLS-a bio imenovan zamjenikom ministra financija Mate Crkvenca u vladi Ivice Račana. Iako zamjenik, Kuštrak je mnoge stvari u Ministarstvu radio samostalno, a neki će ići toliko daleko da ga smatraju glavnim kreatorom državnog proračuna u te tri godine, koliko je bio u Vladi. Dolaskom Ive Sanadera 2003. na vlast, Kuštrak se vratio u privatni sektor te je preuzeo Mediku.

  • +2
Privođenje Damira Kuštraka Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Šefom HUP-a postao je 2007., a godinu dana nakon toga odlazi iz Medike i vraća se u Upravu Agrokora na funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Prije tri godine Todorić je Kuštraka iz Uprave preselio u Nadzorni odbor koncerna.

U koncernu je slovio kao osoba za 'političko-društvena pitanja', dakle za odnose i veze s Vladom, Hrvatskom udrugom poslodavaca (čiji je neko vrijeme bio predsjednik) i druge važne institucije.