SVJETSKE BURZE

Popuštanje inflacije u SAD-u potaknulo rast Wall Streeta

16.11.2022 u 07:40

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana jer su podaci o popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u podržali nadu ulagača u usporavanje tempa povećanja kamata Feda.

Dow Jones ojačao je 0,17 posto, na 33.592 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 3.991 bod, a Nasdaq indeks 1,45 posto, na 11.358 bodova.

Nakon što su dan prije pali, jučer su ti indeksi nadoknadili te gubitke zahvaljujući podatku da su proizvođačke cijene u SAD-u porasle 8 posto u 12 mjeseci do listopada, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

To izvješće potvrđuje da inflacijski pritisci popuštaju, na što je ukazao i prošloga tjedna objavljeni podatak da su potrošačke cijene u listopadu porasle 7,7 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na rujanskih 8,2 posto.

„Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u idućem razdoblju slabiti”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0,50 postotnih bodova.

U drugom dijelu trgovanja ulagače je jučer uznemirila vijest da je u eksploziji u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, poginulo dvoje ljudi.

Radi se o projektilima ruske proizvodnje, no Rusija opovrgava da ih je ona ispalila, a ni zapadne obavještajne službe ne mogu potvrditi tko ih je ispalio.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 posto, na 7.369 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,46 posto, na 14.378 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 6.641 bod.