katastrofa

Poplavljeni Ogulin strepi od novih kiša, evo kakvo je tamo stanje

19.09.2017 u 08:12

Bionic
Reading

Unatoč jučerašnjem dramatičnom pozivu gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića građanima da se jave za dodatne vreće pijeska te da pripreme za danas i sutra osnovne namirnice kao što su kruh, voda i svijeće, situacija u tom poplavljenom gradu jutros je relativno mirna

Tako je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Ogulinu jutros u 8 sati izmjereno 17,3 mm oborina u protekla 24 sata. No to nikako ne znači da već poplavljeni grad nije ugrožen jer se nalazi u zoni za koju je DHMZ proglasio crveni meteoalarm.

'Sve službe su podnijele izvješća: 480 stambenih objekata je poplavljeno, a ukupno oko 1000 objekata. Poplavljeno je područje od 1,6 kilometara užeg centra grada', rekao je jučer Domitrović te se nije htio upuštati u procjene štete.

'Konkretnu procjenu ne možemo iznijeti, ali možemo se ravnati prema poplavi iz 1999., koja je bila nešto veća, a šteta je bila oko 35 milijuna kuna', rekao je Domitrović, dodavši kako se s obzirom na vremensku prognozu za danas i sutra pripremaju za najgori scenarij.

'Zasad su svi podzemni kanali popunjeni i nema više mjesta. Sve ovisi o tome koliko će se vode povući i kolika će količina biti u narednim satima', rekao je Domitrović te dao savjete za građane.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 19. rujna 2017. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Karlovački župan Damir Jelić sinoć je u emisiji HTV-a 'Otvoreno' ustvrdio kako su Karlovac i Ogulin nebranjeni gradovi.

Upitan jesu li u Karlovačkoj županiji spremni za obranu u idućih kritičnih 48 sati, Jelić je odgovorio da jesu, ali da se ta spremnost ogleda samo u branjenju pojedinačnih kuća i ničeg više.

'Sustav obrane od poplava je najznačajnija stvar jer Karlovac i Ogulin su nebranjeni gradovi - posebno Karlovac u širem obliku - tako da je ta spremnost relativnog karaktera', kazao je Jelić.

Uslijed kiše jučer su rasli vodostaji rijeka, a zbog izlijevanja Dobre najteže je na području Ogulina, u kojemu je poplavljeno oko 1000 objekata, a 400 kućanstava bilo je izravno ugroženo. Stanovnicima koji nisu napustili svoje domove HGSS je čamcima dostavljao hranu.

  • +39
Ogulin: Obilna kiša i visoki vodostaj rijeke Dobre poplavili su središte grada Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tijekom dana voda se povukla s ulica Ogulina i normalizirana je opskrba strujom. Ipak, zbog najavljenih novih oborina na ispomoći ostaje i vojska. Naime na području poplavljenog Ogulina jučer od jutarnjih sati angažiran je 61 pripadnik Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), s pripadajućom opremom i strojevima. Njih 24 je angažirano na terenu s 12 motornih pumpi za vodu, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH). Vršni je val prošao Ogulinom jučer oko podneva, a u gornjem toku Dobre vodostaj opada.