POPLAVE PRIJETE

Stiže nova obilna kiša, župan upozorava: Ogulin i Karlovac su nebranjeni gradovi!

18.09.2017 u 20:24

Bionic
Reading

Obilna kiša, mjestimice praćena tučom, stvorila je probleme u središnjem dijelu zemlje, a zbog očekivane obilne kiše u utorak meteorolozi su izdali upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku. Građani Ogulina pozvani su da pripreme vodu, svijeće, šibice, baterije za svjetiljke i radije, hranu, lijekove i druge potrepštine za nekoliko dana. Karlovački župan Damir Jelić u emisiji HTV-a 'Otvoreno' ustvrdio je da su Karlovac i Ogulin nebranjeni gradovi

Upitan jesu li u Karlovačkoj županiji spremni za obranu u idućih kritičnih 48 sati, Jelić je odgovorio da jesu, ali da se ta spremnost ogleda samo u branjenju pojedinačnih kuća i ničeg više.

'Sustav obrane od poplava je najznačajnija stvar, jer Karlovac i Ogulin su nebranjeni gradovi – posebno Karlovac u širem obliku, tako da ta spremnost je relativnog karaktera', kazao je Jelić.

Ogulinski stožer civilne zaštite oglasio se priopćenjem, moleći građane da pripreme navedene potrepštine i obaviještavajući ih da mogu dobiti vreće s pijeskom, ali sami trebaju osigurati prijevoz. Hrvatski crveni križ šalje u Ogulin 23 isušivača.

I Karlovac se priprema za novi vodni val jer jaka kiša pada od 18 sati. Biljana Železnjak iz Hrvatskih voda izjavila je za HRT da se tijekom noći i u prvom dijelu utorka očekuje opadanje vodostaja svih karlovačkih rijeka. Nakon toga se u slivnom području Kupe i Dobre očekuje novi vodni val koji će prouzročiti porast vodostaja, pa tako i u Karlovcu. 'Prema prognoziranim oborinama, očekujemo da će vodni val biti sličan koji je već bio u Karlovcu', rekla je Železnjak.   

  • +39
Ogulin: Obilna kiša i visoki vodostaj rijeke Dobre poplavili su središte grada Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz Kriznog stožera se doznaje da su sve raspoložive snage već na terenu, u pripremi. Za sada se Karlovčani ne bi trebali bojati, ali što će donijeti kiša, znat će se tek sutra i preksutra. Od novih oborina strepe i na zadarskom području. Prema prvim procjenama, šteta od poplava je oko milijardu kuna.

U ponedjeljak su rasli vodostaji rijeka, a zbog izlijevanja Dobre najteže je na području Ogulina u kojemu je poplavljeno oko 1000 objekata, a 400 kućanstava bilo je izravno ugroženo. Stanovnicima koji nisu napustili svoje domove, HGSS je čamcima dostavljao hranu.

Loše vijesti za stanovnike Ogulina i Karlovca su da se sutra očekuje nova obilna kiša. Državni hidrometeorološki zavod najavio je jake pljuskove i kišu u zapadnom dijelu zemlje te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Na krajnjem istoku i jugu oborine se očekuju u drugom dijelu dana. 

Zbog obilne kiše, DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku, a za Istru, sjeverno primorje, Liku, Gorski kotar, srednju i južnu Dalmaciju na snazi su crvene uzbune.

Ponegdje će pasti i do 100 litara kiše po četvornom metru.

  • +78
Posljedice poplave u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Obilna kiša, mjestimice praćena tučom, stvorila je  probleme u središnjem dijelu zemlje. Rasli su vodostaji rijeka, zbog izlijevanja Dobre najteže je na području Ogulina u kojemu je poplavljeno oko 1000 objekata, a 400 kućanstava bilo je izravno ugroženo. Stanovnicima koji nisu napustili svoje domove, HGSS je čamcima dostavljao hranu.

Tijekom dana voda se povukla s ulica Ogulina i normalizirana je opskrba strujom. Ipak, vojska ostaje na ispomoći zbog najavljenih novih obilnih oborina. Vodostaji rijeka u Ogulinu i Karlovcu trenutno su u opadanju. Na području poplavljenog Ogulina od jutarnjih sati je angažiran 61 pripadnik Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), s pripadajućom opremom i strojevima. Njih 24 je angažirano na terenu s 12 motornih pumpi za vodu, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH). Vršni je val prošao Ogulinom jučer oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj opada. Obilnije oborine očekuju se ponovno sutra.

U ponedjeljak u podne je Kupa u Karlovcu imala vodostaj od 646 centimetara, što je pet centimetara manje nego sat vremena prije, a Dobra u Ogulinu, koja je sa subote na nedjelju imala 338 centimetara, sada je na 157 centimetara i pada pet ili šest centimetara na sat, ali su u oba grada na snazi pripremne mjere obrane od poplava, ponajprije zbog najava novih obilnijih kiša.

Marinko Turkalj iz Javne vatrogasne postrojbe Ogulin rekao je za HRT da se voda u Ogulinu povukla sa svih prometnica, da je sve prohodno, ali da je voda zaostala u mnogim podrumima ili na poljima, u jarcima te je vatrogascima sada glavni posao sanirati teren. Na prostoru grada Karlovca od jutros je zatvorena D-36 u naselju Koritinja, a od ranije prometnica Gradac Kobilić u naselju Husje. Oko podneva sastao se karlovački Stožer civilne zaštite. U Ogulin su u nedjelju stigli i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministri Davor Božinović i Tomislav Ćorić.